HR | IT | EN

Župan Valter Flego u Anconi s predsjednikom Regije Marche Gian Mariom Spaccom

  • Istarski župan Valter Flego boravio je 31. kolovoza i 1. rujna u dvodnevnom posjetu Anconi, gdje je na čelu istarskog izaslanstva sudjelovao u radu Stalnog foruma antifašističkih boraca, antifašista i povijesnih instituta jadransko – jonskih gradova i regija.

    Prvog dana boravka župana Flegu i njegovu zamjenicu Giuseppinu Rajko primio je predsjednik Regije Marche Gian Mario Spacca. Razgovarali su o suradnji dvije regije na mnogim projektima koji će se financirati iz strukturnih fondova Europske unije. Posebno je bilo riječi o razmjeni u turizmu, te o zaštiti manjina.

    S obzirom na dosadašnju suradnju koju Istarska županija i Regija Marche imaju u mnogim EU projektima, razgovori su vođeni o zajedničkim aktivnostima na poticanju autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Istaknuto je partnerstvo AZRRI-ja u međunarodnom projektu ZOONE - Zootehničko umrežavanje radi održive inovativnosti u Jadranskoj euroregiji, čiji je vodeći partner Regija Marche. Projekt ZOONE ima za cilj jačanje inovacijskih kapaciteta na istraživačkoj, tehničkoj i institucionalnoj razini radi stvaranja povoljnog okruženja i davanja specifične potpore zootehničkim tvrtkama kao osnovu za razvoj poduzetničkih farmi. Projektom se, između ostaloga, financira izgradnja štale za tov teladi istarskog goveda.

    U suradnji s Agencijom za razvoj poljoprivredno prehrambenog sektora Regije Marche kandidiran je projekt TRUFFLINK „Istraživanje i inovacije za održivi razvoj Jadranskog prostora: Proizvodnja tartufa kroz znanstvenu i institucionalnu mrežu znanja“.

    Istarsko je izaslanstvo u subotu, 31. kolovoza sudjelovalo u radu stalnog Foruma udruga antifašista i partizana, na kojem je župan Flego govorio o istarskom doprinosu pobjedi antifašističke koalicije u II. svjetskom ratu, te njegovanju antifašističkih tradicija u suvremenom svijetu.

    02.09.2013.