HR | IT | EN

Župan Jakovčić i pročelnik Otočan na sastanku trilaterale u Trstu

  • Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan boravili su u petak, 16. ožujka 2012. godine u Trstu, gdje su sudjelovali u radu trilateralnog susreta talijanskih regija Friuli Venezia Giulia i Veneto te austrijske Zemlje Koruška. Povod susreta je bio potpisivanje zajedničke deklaracije i usvajanje Statuta i Konvencije za formiranje Europske grupe teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“.

    Jakovčić i Otočan bili su gosti susreta, a kako je najavljeno, asocijaciji bi, iduće godine, trebala pristupila i Istarska županija. U tom slučaju, susret bi se održao u Puli.

    Cilj Europske grupe teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“ za cilj ima ponovno pokretanje transgranične suradnje, a naknadno će joj se moći priključiti i dvije hrvatske županije i to Istarska i Primorsko-goranska, te Slovenija.

    Usvajanje Statuta i Konvencije na tragu su odluka donesenih od strane regija Friuli Venezia Giulia, Veneto i Koruške na sastanku održanom u Veneciji u studenome 2009. godina, kada se razgovaralo o stvaranju Europske grupe teritorijalne suradnje (EGTC) sa sjedištem u Trstu.

    Na susretu u Trstu, župan Jakovčić je sudjelovao u raspravi, u kojoj je istaknuo značaj osnivanja Europske grupe teritorijalne suradnje „Euregija bez granica“.

    U sklopu boravka u Trstu, župan Jakovčić i pročelnik Otočan imali su više bilateralnih susreta. O političkoj suradnji i programima u okviru Europske grupe teritorijalne suradnje razgovarali su predsjednicima talijanskih regija Veneto i Friuli Venezia Giulia, gospodom Lucom Zaiom i Renzom Tondom, te poglavarom Koruške Gerhardom Dörflerom. Susreli su se i s konzulicom Slovenije uTrstu.

    21.03.2012.