HR | IT | EN

Župan Jakovčić primio izaslanstvo kineske provincije Zhejiang

  • Izaslanstvo kineske provincije Zhejiang, koje predvodi viši savjetnik pokrajinske vlade Ren Zemin, posjetilo je Istarsku županiju. U sjedištu Istarske županije u Puli kinesko je izaslanstvo primio u srijedu, 26. svibnja 2010. godine, župan Ivan Jakovčić sa suradnicima.

    U uvodnom je obraćanju župan Jakovčić predstavio Istarsku županiju, njezine gospodarske mogućnosti i kulturne posebnosti. Jednako je tako i g. Ren Zemin istaknuo prednosti provincije, jedne od najrazvijenijih u Kini. S obzirom na velike industrijske i turističke potencijale, Zhejiang bilježi u zadnje vrijeme veliku stopu rasta proizvodnje. Poznati su po proizvodnji sustava za korištenje solarne energije. Inače, Zhejiang je omiljena turistička destinacija.

    Budući da je ovo četvrti službeni posjet izaslanstva provincije Zhejiang Istarskoj županiji, a vezuje ih i Sporazum o uspostavi prijateljskih odnosa, razgovori su vođeni u cilju nastavka suradnje.

    Govoreći o uspostavi bolje gospodarske suradnje, župan je Jakovčić istaknuo kako Istra ima jake proizvodne kapacitete u brodogradnji, duhanskoj industriji, preradi kamena i mramora, proizvodnji dijelova za autoindustriju, te jak turizam i proizvodnju hrane.

    S obzirom na sličnosti naših krajeva, g. Zemin je istaknuo unapređivanje turističke razmjene, a zainteresirani su i za suradnju u brodogradnji i automobilskoj industriji. Dogovoreno je da jedno izaslanstvo gospodarstvenika iz Istre posjeti provinciju Zhejiang, gdje će, kako je rekao Zemin, organizirati tamošnje poduzetnike i pripremiti programe za uspostavu gospodarske suradnje.

    Nakon razgovora razmijenjeni su prigodni darovi. Gosti su darovali županu veliku keramičku vazu, koja će, kako je rekao župan, biti postavljena u budućim, novim prostorima Istarske županije, kao znak trajnog prijateljstva. Župan je gostima darovao, ulje na platnu Bojana Šumonje s motivom stare masline, najdugovječnijeg stabla, izrazivši želju da prijateljstvo između naših krajeva bude tako vječno.

    31.05.2010.