HR | IT | EN

Župan Jakovčić sudjelovao u raspravi o Jadransko-Jonskoj strategiji u Odboru regija

  • U ponedjeljak, 23. svibnja u Bruxellesu, u Odboru regija održao se sastanak na kojemu je Komisija za politiku teritorijalne kohezije predstavila radni dokument o teritorijalnoj suradnji u sredozemnom području kroz Jadransko-jonsku makroregiju.

    Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Jadransko-jonske inicijative na kojemu je potvrđena podrška svih zemalja iz tog područja pokretanju postupka za priznanje Jadransko-Jonske makroregije od strane Europskog vijeća.

    Sastanak dionika iz regije otvorila je predsjednica Odbora regija, Mercedes Bresso, a mišljenje Odbora o pokretanju postupka usvajanja Jadransko-jonske makroregionalne strategije prezentirao je Gian Mario Spacca, predsjednik talijanske regije Marche.

    U raspravi su, iz Hrvatske, sudjelovali župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić kao supredsjedatelj JCC -Zajedničkog savjetodavnog odbora i istarski župan Ivan Jakovčić, predsjednik Jadranske euroregije te član ARLEM komisije za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove (ECOTER).

    Tom je prilikom istarski župan istaknuo važnost inicijativa kojima se potiče suradnja i razvoj kao što se na Jadranu ostvarilo kroz Jadransku euroregiju usvajanjem Jadranske strategije. Postoje brojni primjeri uspješne suradnje, potrebno je sada ozbiljno raditi na koordinaciji kroz razvoj radnih skupina koje bi mogle pokretati konkretne projekte. Jakovčić je također naglasio kako su održivi razvoj i međukulturni dijalog najosjetljive teme koje treba postaviti kao temeljne prioritete Jadransko-jonske makroregionalne strategije.

    Kroz raspravu su proizašli brojni pozitivni komentari i sugestije koji će biti uvršteni u izvješće koji postavlja temelje za pokretanja Jadransko-Jonske makroregije koja će se temeljiti na dosadašnjim uspješnim iskustvima na Jadranu i primjerima dobrih praksi koji se mogu prenijeti iz zemalja koje su makroregionalnu strategiju razvile na Baltičkome moru.

    23.05.2011.