HR | IT | EN

Župan Jakovčić vodio sastanak komisije ARLEM-a u Bruxellesu

  • U petak, 2. lipnja u Bruxellesu je održan prvi sastanak komisije Euro-Mediteranske Skupštine za regionalni i lokalni razvoj - ARLEM za ekonomske, socijalne i teritorijalne poslove (ECOTER). Tema sastanka bio je urbanistički razvoj u zemljama Mediterana.

    Sastanak su otvorili i vodili istarski župan Ivan Jakovčić i Luc Van den Brande, predstavnik belgijske regije Flandrije, ujedno bivši predsjednik Odbora regija Europske unije.

    Khalid Al-Hnaifat, predstavnik regije Greater Tafilan iz Jordana, izvjestitelj komisije ARLEMA za urbanistički razvoj, iznio je najvažnije smjernice iz privremenog izvješća o urbanizmu na Mediteranu, Julia Jordan iz Misije unije za Mediteran predstavila je prioritete francuskog su-predsjedništva Unije za Mediteran, dok je Jean Louise Viele iz Europske komisije – DG EUROPEAID prezentirao smjernice i programe Europske komisije za razvoj Mediterana.

    Tijekom rasprave koja je slijedila, župan Jakovčić je naglasio da je potrebno posebnu pozornost posvetiti projektima za očuvanje kvalitete voda te projektima za gospodarenje i zbrinjavanje otpada kako bi kroz održivi razvoj Mediterana poboljšali kvalitetu života svih građana na tom području.

    Svoj doprinos raspravi dali su i prof. dr. Joseph Mifsud, predsjednik Sveučilišta Euro – Mediterana, Najat Rachadi iz UNDP-a iz Ženeve, direktorica Odjela za politike, komunikaciju i strateške operacije; Pascale Cabrillat, predstavnica ‘Caisse des Depots’ grupe te gđa. Jackie Church, predstavnica Europske banke za ulaganja.

    02.07.2010.