Održane konzultacije vezane uz novi program sufinanciranja vrijedan 20 mil. eura

IRENA - Istarska Regionalna ENergetska Agencija je dana 07. studenog 2018. g. sudjelovala na konzultacijama održanima u zagrebačkom hotelu Westin. Svrha okupljanja 40-ak stručnjaka iz raznih područja bila je kako bi se kroz razmjenu iskustava i mišljenja odredile teme kojima će se baviti novi program Energija i klimatske promjene. Nositelj programa biti će Fond a sa 17 milijuna eura financirati će ga Norveška, Island i Lihtenštajn kroz financijske mehanizme Europskog gospodarskog sektora.

U sklopu konzultacija razgovaralo se o brojnim temama među kojima se najviše istaknuo izazov energetske učinkovitosti s posebnim osvrtom na sektor zgradarstva. Nadalje, posebna pažnja bila je posvećena potencijalima geotermalne i hidroenergije te tematici sigurnosti opskrbe energijom na otocima. Razgovor se dotakao i promjena u proizvodnji te potražnji energije, ističući utjecaj korištenja obnovljivih izvora energije i e-mobilnosti te mogućnosti koje nude napredne mreže. Sve ove teme ujedno će biti i podloga za razvoj bilateralnih odnosa i daljnje suradnje Hrvatske i Norveške.

Rezultati navedenih konzultacija poslužiti će donatorima za izradu smjernica na kojima će se temeljiti budući nacionalni program sufinanciranja. Po usvajanju programa, Fond će raspisivati javne natječaje u sklopu kojih će potencijalnim prijaviteljima na raspolaganju biti 20 milijuna eura do 2024. godine.

Galerija fotografija