Održan peti partnerski sastanak i interregionalni seminar projekta SUPPORT

Održan peti partnerski sastanak i interregionalni seminar projekta SUPPORT

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjelovala je od 26. do 29. ožujka na petom partnerskom i interregionalnom sastanku Interreg Europe projekta SUPPORT koji je organiziran na otoku Gozo, Malta. Organizator sastanka i interregionalnog seminara bila je Razvojna agencija otoka Gozo, jedan od partnera projekta SUPPORT u kojem IRENA ima ulogu glavnog partnera.

U sklopu partnerskog sastanka održale su se prezentacije dosadašnjih partnerskih aktivnosti sa posebnim fokusom na odrađene aktivnosti u 4. periodu, opći pregled trenutnog statusa projekta kao i razmjena iskustava, te prezentacija i diskusija planova za 5. period kojeg će obilježiti finalizacija akcijskih planova te priprema druge faze projekta koja će sa svojom implementacijom započeti u drugoj polovici godine.

Interregionalni seminar organiziran je kao trodnevna radionica s mnoštvom prezentacija eminentnih stručnjaka iz 9 europskih zemalja čiji je fokus djelovanja na ostvarivanju i postizanju energetske učinkovitosti u različitim sektorima.

Prvi dan seminara započeo je pozdravnim govorom domaćina te predstavnika IRENA-e kao glavnog partnera na projektu. Predstavnik projektnog partnera Climate Alliance Italy prezentirao je glavne informacije o 9 akcijskih planova koji će biti izrađeni u sklopu projekta SUPPORT dok su predstavnici Andaluzijske energetske agencije prezentirali projekt Build2lc- jačanje inovativne niskougljične obnove zgrada u različitim Europskim regijama.

Drugog dana seminara od strane domaćina prezentiran je projekt E-mobilnost i Pametne mreže na otoku Gozo, Eco Gozo strategija te aktivnosti u području energetske učinkovitosti na cjelokupnom malteškom otočju. Prezentacije koje su slijedile obuhvaćale su teme kao što su: savjetovanje o energetskim pitanjima kao alat za ostvarivanje planiranih ciljeva energetske učinkovitosti; razvoj strukture i kapaciteta za implementaciju lokalnog upravljanja energetskim i klimatskim promjenama; uporaba vozila koja za pokretanje koriste obnovljive izvore energije. Set prezentacija zaključen je po mnogima najzanimljivijom, prezentacijom projekta Save@Work - energetska efikasnost u uredu, gdje se u projektu kroz različite oblike motiviranja zaposlenika pokušala ostvariti što je moguće veća energetska efikasnost u radnim prostorima. Nakon prezentacija slijedila je rasprava svih sudionika i zaključak dana. Trećeg, završnog dana, prisutni sudionici posjetili su zgradu Malteškog parlamenta u Valletti gdje je uz stručno vodstvo prezentirana inovativna nova zgrada parlamenta koja je sudionicima posebno bila zanimljiva iz spektra energetske učinkovitosti iste, te se posjeta završila obilaskom glavne dvorane gdje se održavaju sjednice parlamenta.

Galerija fotografija