U Poreču održano 9. ZDRAVO URBANO PLANIRANJE Poreč 2019.

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija je dana 10. lipnja 2019. g. sudjelovala na seminaru Zdravo urbano planiranje Poreč 2019.: Građevinsko kulturno dobro - propisi, korištenje i održavanje u 21. stoljeću koji se održao u Poreču povodom 26. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, u suradnji prijateljskih gradova Poreča i Vinkovaca te projektnih timova Zdravi grad Poreč i Zdravi grad Vinkovci.

Program seminara usmjeren je održivom razvoju, zakonskim propisima, obnovi, održavanju i očuvanju građevina kulturne baštine. Stanovnici odnosno vlasnici i korisnici nekretnina/zgrada u zaštićenim urbanističkim cjelinama suočavaju s nizom problema u rekonstrukciji, održavanju i korištenju istih. Danas u doba svekoliko prisutne, može se reći imperativne, energetske obnove građevina tako i građevina u zaštićenim konzervatorskim područjima - provodi se energetska obnova istih te se suočavaju s preprekama tijekom obnove (npr.: ugradnja solarnih ploča, obrada pročelja, krovova i drugo) ali i s neučinkovitim rezultatima održive obnove.

Tijekom seminara stručnjaci su izlagali primjere dobre prakse održive obnove zaštićenih zgrada i zona u Istri, Poreču, Vinkovcima te učili od stručnjaka izlagača o aktualnostima iz područja zakonskih propisa, građenja, održavanja i korištenja građevina i prostora u 21. stoljeću.

Dino Glavičić, dipl. oec. iz Istarske Regionalne ENergetske Agencije (IRENA) govorio je o EU projektu ENERJ i s njim povezanu obveznu primjenu konzervatorskih uvjeta. Projekt ENERJ je projekt energetske obnove zgrada u javnom vlasništvu a kako na području Istre postoji velik broj zgrada kulturne baštine, to se kroz projekt fokusiralo na energetsku obnovu upravih takvih građevina. Jedna od zgrada u projektu je zgrada Dječjeg vrtića Radost II u Poreču (nekadašnjeg doma za starije) izgrađena 1912. godine koja je zaštićeno kulturno dobro i smatra se jednom od najljepših zgrada toga doba. Projekt ENERJ u koje IRENA sudjeluje kao jedan od partnera, prvi je takav u RH te je osim obnovi zgrada od društvenog značaja (vrtići, zdravstvene ustanove...) usmjeren izradi metodologije (hodograma) obnove zgrada u zaštićenim urbanističkim cjelinama što će biti od državnog značaja.

Više o samom događaju, organizatorima, predavačima i sudionicima možete pročitat putem ove poveznice.

Galerija fotografija