Održana radionica i lokalna konferencija u Puli za projekte FIRECE i Joint_SECAP

Održana radionica i lokalna konferencija u Puli za projekte FIRECE i Joint_SECAP

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija organizirala je 27.11.2019. u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori (HGK) u Puli radionicu vezanu uz Financijske instrumente kao model financiranja investicija u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u sklopu projekta FIRECE, te predstavljanje aktivnosti projekta Joint_SECAP i Analize ranjivosti i rizika na učinke klimatskih promjena za područje grada Buje - Buie, grada Novigrada - Cittanova i općine Brtonigla - Verteneglio kao jednog od rezultata projekta Joint_SECAP.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Istarske županije, gradova Pula - Pola, Novigrada - Cittanova, Poreča - Parenzo i Buja - Buie, općine Brtonigla - Verteneglio, gosp. Florijan Ćelić iz tvrtke iDeo Plan d.o.o., gosp. Duško Radulović iz tvrtke SENSUM d.o.o., gđa. Cinzia Zubin iz HBOR-a, te predstavnici IRENA-e.

Prvi dio sastanka otvorio je Andrea Poldrugovac iz IRENA-e predstavljanjem projekta FIRECE, ostvarene rezultate do sada te planirane aktivnosti do kraja trajanja projekta. Gđa. Cinzia Zubin iz HBOR-a prezentirala je financijske instrumente kao model financiranja ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. U svojoj prezentaciji Gđa. Zubin se posebice osvrnula na financijske instrumente koji su do sada implementirani u Republici Hrvatskoj te rezultate istih. Gosp. Florijan Ćelić iz tvrtke iDeo Plan d.o.o. predstavio je trenutne aktivnosti koje se provode u sklopu Ex-Ante procjene provođenja financijskih instrumenata za investicije u energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije za područje Istarske Županije, te je nakon sadržajne prezentacije uslijedila i rasprava svih prisutnih sudionika. Tijekom rasprave naglašene su prepreke s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave u planiranju investicija u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije kao i prepreke s kojima se susreću obrtnici te mala i srednja poduzeća te koji bi se koraci trebali poduzeti kako bi se na najbolji mogući način osmislio financijski instrument koji će na omogućiti poticaj za nove investicije.

U drugom dijelu sastanka ukratko je predstavljen projekt Joint_SECAP, dosadašnje aktivnosti projekta te aktivnosti planirane za budući period. Gosp. Duško Radulović iz tvrtke SENSUM d.o.o. iz Rijeke predstavio je rezultate Analize ranjivosti i rizika na učinke klimatskih promjena za područje grada Buje - Buie, grada Novigrada - Cittanova i općine Brtonigla - Verteneglio, nakon čega je uslijedila kraća rasprava vezana uz klimatske prilike na području Istre, te je zaključen sastanak.

Galerija fotografija