Održan partnerski sastanak i radionica ERASMUS+ projekta CITY MINDED

Održan partnerski sastanak i radionica ERASMUS+ projekta CITY MINDED

Prvoga dana, u jutarnjem programu predstavnici naše agencije održali su sastanak upravljačke komisije projekta. Na sastanku su prezentirani ostvareni rezultati te provedene aktivnosti u prvih šest mjeseci implementacije projekta. Unatoč izazovu u organiziranju i provođenju projektnih aktivnosti s obzirom na pandemiju koronavirusa, sve aktivnosti planirane za prvih šest mjeseci projekta su odrađene uz izniman doprinos svih partnera. Nakon početnog sastanka, koji je također organiziran u virtualnom obliku početkom ožujka, aktivnosti projekta fokusirale su se na izradu metodologije i smjernica za provođenje projektnih aktivnosti, prvenstveno usmjerenih na organizaciju radionica u odabranim gradovima (Rim, Siena, Sevilla, Valleta) gdje se kroz radionice planira razviti i testirati model inovativnog i kreativnog učenja na europskoj razini pod nazivom "Putujuće radionice o dekarbonizaciji gradova", gdje će se studenti, stručnjaci i ostali dionici okupiti kako bi riješili izazove i definirali zajedničke planove urbane dekarbonizacije kroz metodu "učenje kroz praksu".

U popodnevnom programu prvoga dana započela je trodnevna radionica za predavače iz partnerskih sveučilišta i agencija pod vodstvom predstavnika sveučilišta "Universita degli Studi di Siena". Kroz tri dana ispunjenog programa, partneri su predstavili sadržaje svojih predavanja kao i metodologije koje će se koristiti prilikom rada sa studentima na "Putujućim radionicama o dekarbonizaciji gradova". Partneri sa sveučilišta Universita degli Studi Roma Tre predstavili su mjere urbanog planiranja kao efikasan način za iskorištavanje postojećeg prostora i potencijala lokalne zajednice s namjerom stvaranja javnih prostora koji promiču zdravlje, zadovoljstvo i dobrobit zajednice. Predstavnici sveučilišta Universidad Pablo de Olavide iz Seville prezentirali su svoj sadržaj za predstojeće radionice sa studentima a bazirat će se na procjeni ranjivosti i rizika od klimatskih promjena u odabranim gradskim područjima. Partneri iz Siene usredotočili su se u svojim prezentacijama na alate za izračunavanje ugljičnog otiska putem kojih će se izvršiti mjerenje predloženih akcija koje će se studenti predlagati kao mjeru za tranziciju prema ugljično neutralnim gradskim četvrtima.

Zadnji dan radionice bio je posvećen energetskim temama, gdje su predstavnici IRENA-e i Malteške energetske agencije - MIEMA, predstavili skup aktivnosti koje će biti prezentirane i razrađene sa studentima a tiču se energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kao skupa mjera koje mogu dovesti do smanjenja emisije ugljika u gradskim četvrtima. S energetskim temama zaključena je i radionica uz pozitivne komentare svih prisutnih partnera te s nadom kako će se prva stanica "Putujućih radionica o dekarbonizaciji gradova" održati u Sieni u fizičkom obliku uz prisustvo predavača iz svih partnerskih institucija.

Galerija fotografija