Guvnina uvala u Premanturi očišćena od morskog otpada

Guvnina uvala u Premanturi očišćena od morskog otpada

Projektom MARLESS financiranim iz Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014 -2020, IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA) u suradnji s Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković (CIM) i istarskim ronilačkim klubovima, popisivanjem otpada i utvrđivanjem njegovog uzroka bore se protiv zagađenja mora.

 

IRENA i CIM završili su drugu u nizu akcija čišćenja podmorja predviđenim za rujan ove godine. Akcijom održanom ove nedjelje, 11. rujna 2022. godine, zahvaćena je površina od 6.500 m2 te je uz koordiniran rad nešto više od 50 - tak učesnika očišćena Guvnina uvala na Premanturi.

Ova akcija je peta u nizu akcija čišćenja podmorja koja je u ovoj godini pod vodstvom IRENA- e te u suradnji s CIM -om i istarskim ronilačkim klubovima provedena na području Istarske županije.

Izvršene akcije izdvajaju se primjenom novog pristupa, koji je po prvi puta uveden. Naime, za zahvate čišćenja podmorja  odabrane su tri različite lokacije, koje se međusobno razlikuju obzirom na namjenu samog područja te time i pretpostavljene izvore onečišćenja. Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, za izvršenje akcija strateški su odabrana područja različite namjene – trajekta luka, marina te turistički centar. Drugi segment, odnosno novina uvedena pristupom jest ponavljanje čišćenja tijekom godine u dva navrata, u proljeće te nakon turističke sezone uz analizu prikupljenog otpada. Intencija je preventivno djelovati, odnosno na osnovu podataka prikupljenih tijekom čišćenja podmorja ustanoviti izvore onečišćenja i predložiti mjere koje bi doprinijele suzbijanju onečišćenje na analiziranom području, a nadamo se i na područjima analiziranog tipa, poručuju iz IRENA – e i CIM – a.

 

Prema riječima koordinatora akcije Lucia Lorencina iz Ronilačkog kluba CENTAR – MEDULIN,  „sama priprema akcije u Guvninoj uvali bila je izrazito intenzivna. Po prvi puta susreli smo se s ovakvim strateškim pristupom analiziranja morskog otpada koji želimo pozdraviti. Prema riječima ronioca, sve na što su naišli, ronioci su očistili. Sa zahvaćenog područja izvađeno je sve zatečeno. Od ukupno 20-tak prijavljenih ronioca, dvojica su bili iskusni ronioci na dah. Ronilo se oko sat vremena na dubini od  1m pa sve do 4m. Ronioci su se borili sa zamućenjem koje je umanjilo vidljivost, što je razumljivo zbog južnog vremena. Područje je još od proljeća omeđeno fizičkom barijerom koja je postavljena po naredbi kapetanije jer je općina stavila to kupalište pod naziv plaža pa smo ga čistili preko zime od divljih sidrišta te u proljeće od smeća“.

U akciji su sudjelovala tri ronilačka kluba s područja Medulina: Ronilački klub CENTAR, Udruga za ekologiju mora EKO MORE te Ronilačko sportski klub MLADOST. Zbog specifičnosti lokacije, koja je udaljena od mjesta na kojoj se vršilo razvrstavanje i popisivanje otpada, u akciju je uključeno 10 plovila. Od toga 2 brodice za prijevoz ronioca i opreme, 6 manjih čamaca (pasare i batane) sa barkariolima koji su preuzimali otpad od ronioca te 2 broda koja su osigurala područje za nesmetan rad ronioca.

Nakon obrade prikupljenog otpada dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz CIM-a izvješćuje kako je „eko akcijom izvršenom ove nedjelje prikupljeno 285 kg raznog odbačenog morskog otpada. Ukupno je pronađeno i analizirano 713 predmeta, od čega 47% plastičnih, dok 38% čine predmeti od stakla. Najčešće predmete od stakla čine boce i staklenke. Dominirali su plastični komadići veći od 2,5 cm, a također je pronađen velik broj obuće i rekvizita za plažu“.

Akciji su se ovog puta na terenu pridružili i iz Javne ustanove Natura Histrica, gdje ističu „bez zaštite okoliša nema ni zaštite prirode“.

Prikupljeni podaci akcije od proljeća ove godine, u kojoj je podsjetimo prikupljeno 966 predmeta težine 530 kg, i podaci prikupljenog otpada iz akcije provedene ove nedjelje ulaze u analizu, cilj koje je detektirati izvore onečišćenja i predložiti mjere preventivnog djelovanja na smanjenje onečišćenja mora od zagađenja morskim otpadom. Kako bi se predloženim mjera postiglo efikasno djelovanje plan je u kreiranje istih uključiti što širi spektar sudionika. Cilj je suzbiti onečišćenje ne samo analiziranog područja već i područja istog tipa u Istarskoj županiji.

Ovim putem IRENA zahvaljuje svim učesnicima akcije koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli još jednom malom, no veoma bitnom iskoraku naprijed u borbi protiv zagađenja mora morskim otpadom.

„U sklopu kampanje Čisto Jadransko more za buduće generacije preostaje nam još jedna akcija čišćenja podmorja na lokaciji trajektne luke Brestova, planirana za nadolazeću nedjelju 18. rujna 2022. godine. Nadamo se da će nas, kao i do sada vrijeme poslužiti, a zbog pomnog planiranja i aktivne uključenosti sudionika vjerujemo da će ista kao i sve dosad održane biti  uspješna“, naglasio je za kraj voditelj projekta MARLESS, Nikola Petrić iz IRENA-e.

Galerija fotografija