Što se krije u uvali Brestova - gume?

Što se krije u uvali Brestova - gume?

Ako se pitate što uvala Brestova krije na dubinama od 20 metara, odgovor vam zasigurno neće biti atraktivan, jer u pitanju su gume.

Odgovor je to koji iznenađuje čitatelje, no nažalost ne i iskusne ronioce i poznavatelje uvale Brestova. Naime, oni upućeniji znati će da je akcija čišćenja podmorja već u nekoliko navrata rezultirala gumama kao glavnim ulovom sezone. Niti nakon trećeg uzastopnog čišćenja ove uvale, uigrana ekipa ronioca nije uspjela očistiti podmorje na toj lokaciji od ove vrste otpada. Manuel Marković, voditelj ronilačkog kluba DPA Rabac, koje na toj lokaciji koordinira akciju čišćenja po treći put u ove dvije godine, procjenjuje kako je „za broj preostalih guma u podmorju zasigurno potrebna organizacija najmanje još jedne akcije čišćenja podmorja. Iako je u zadnjoj akciji, održanoj ove nedjelje 18. rujna, sudjelovao  manji broj ronioca, izvađen broj guma bio je daleko veći od broja izvađenih u prethodnoj, a izvidi ronioca ukazuju da ih zasigurno ima još najmanje toliko.“

„Ako uzmemo u obzir da je u prosjeku po jednoj akciji obuhvata 4.500 m2 izvađeno 25 guma, od kojih veličine variraju od onih automobilskih pa sve do guma promjera od čak dva metra, dolazimo do podatka da se na svakih 45m2 nalazi po jedna guma. Podatak je to koji zabrinjava“, ističe voditelj projekta Nikola Petrić iz IRENA – e – Istarske Regionalne Energetske Agencije, koja zajedno s Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković – CIM, pokušava utjecati na smanjenje morskog otpada putem EU projekta MARLESS.

U EU projektu MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, financiranim kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2020, IRENA i CIM koordinirano djeluju u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima, kako bi kroz akcije čišćenja smanjili količine morskog otpada te istovremeno sortiranjem i popisivanjem otpada utvrdili izvore onečišćenja na koje je potrebno utjecati preventivnim mjerama. U analizu su stoga uzeta tri različita tipa lokacija s područja Istarske županije – trajektna luka, turističko središte i marina, a sve kako bi podaci o morskom otpadu, prikupljeni na tim lokacijama u akcijama čišćenja provedenim prije i nakon sezone dali pregled različitih izvora onečišćenja.

Zbog pomnijeg analiziranja različitih izvora onečišćenja, akcija čišćenja podmorja na lokaciji Brestova, održana prošle nedjelje 18. rujna, podijeljena je u dva dijela. Jedna grupa ronioca čistila je podmorje od guma, dok je druga bila fokusirana na prikupljanje sitnog otpada. Dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz CIM-a izvješćuje kako je prilikom akcije prikupljeno „35 guma ukupne težine 5140 kg, dok je količina sitnog otpada približne težine 30 kg zanemariva, a čine ga uglavnom staklene boce.”

Akcija čišćenja podmorja uvale Brestova, održana prošle nedjelju, posljednja je u nizu od šest akcija koje su IRENA i CIM uz podršku istarskih ronilačkih klubova provele na području Istarske županije kako bi prikupili podatke o izvorima onečišćenja u sklopu kampanje “Čisto Jadransko more za buduće generacije“.

U narednim fazama projekta IRENA i CIM posvetiti će se analizi mogućih preventivnih mjera za smanjenje morskog otpada. „Značajan je to korak naprijed jer je cilj ne samo čistiti iza onečišćivača, već preventivno djelovati kako bi se daljnja onečišćenja što je više moguće suzbila“ ističe Nikola Petrić iz IRENA – e.

 

Aktivnosti se provode u sklopu EU projekta MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatske 2014-2022.

 

 

Galerija fotografija