Otvoren Javni poziv za uspostavu infrastrukture za punjenje cestovnih vozila s pogonom na električnu energiju (EnU-1/23)

Otvoren Javni poziv za uspostavu infrastrukture za punjenje cestovnih vozila s pogonom na električnu energiju (EnU-1/23)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je 21. lipnja 2023. godine objavio Javni poziv za uspostavu infrastrukture za punjenje. Predmet Poziva je dodjela sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje postavljanja mjesta za punjenje cestovnih vozila s pogonom na električnu energiju na parkiralištima zgrada javnog sektora, sukladno Zakonu o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva („Narodne novine“ broj 120/16 i 63/22) i Tehničkim uvjetima (Prilog 1. Poziva).

U smislu ovog Poziva punionica se postavlja na parkiralište zgrade javnog sektora za koju je, temeljem članka 21.b stavka 2. Zakona o gradnji („Narodne novine“ broj 153/13, 20/17, 39/19 i 125/19), potrebno postaviti najmanje jedno mjesto za punjenje.  Parkiralište zgrade javnog sektora treba biti u javnom vlasništvu i imati više od 20 parkirališnih mjesta pri čemu se punionice mogu postaviti na parkiralištu zgrade javnog sektora i/ili katastarskoj čestici koja se nalazi u neposrednoj blizini čestice zgrade javnog sektora, a na kojoj se nalazi parkiralište (u daljnjem tekstu: lokacija) ako su ista u vlasništvu/suvlasništvu prihvatljivih prijavitelja na ovaj Poziv. Na lokaciji je moguće postaviti više punionica.

Ovim Pozivom osigurava se provedba mjere TR-7 Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. godine „Razvoj infrastrukture za alternativna goriva“. Navedena mjera predstavlja alternativnu mjeru politike koja neće direktno utjecati na smanjenje potrošnje goriva u prometu, ali je razvoj infrastrukture nužan preduvjet razvoju tržišta vozila koja koriste električnu energiju.

Cilj Poziva je razvoj održivog prometnog sustava, uz minimalne negativne učinke po okoliš i društvo te osiguranje interoperabilnosti s državama u okruženju i državama članicama Europske unije. Procjenjuje se da će se provedbom Poziva postaviti  minimalno 100 punionica.

Korisnici sredstava Fonda u smislu ovog Poziva su tijela javnog sektora: subjekti koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost već obavljaju poslove koji se odnose na izvršavanje javnih ovlasti (tijela državne uprave i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave (u daljnjem tekstu: JLP(R)S)) te pravne osobe koje su osnovane radi obavljanja poslova koji se odnose na izvršavanje javnih ovlasti, koji:

• imaju sjedište na području Republike Hrvatske,

• podnesu prijavu za korištenje sredstava Fonda sukladno uvjetima ovog Poziva,

• dostave obveznu dokumentaciju i ispunjavaju uvjete sukladno ovome Pozivu,

• ulažu vlastita sredstva,

• su vlasnici/suvlasnici parkirališta zgrada javnog sektora na koja se postavljaju punionice, pri čemu su parkirališta zgrada javnog sektora na koja se postavljaju punionice u vlasništvu/suvlasništvu prihvatljivih korisnika po ovom Pozivu i/ili suvlasništvu Republike Hrvatske,

• su naručitelji u smislu Zakona o javnoj nabavi („Narodne novine“ broj 120/16 i114/22),

• nemaju nepodmirenih obveza javnih davanja prema potvrdi Porezne uprave

• nemaju poslovne račune u blokadi,

• nemaju dospjelih nepodmirenih i/ili nereguliranih dugovanja prema Fondu,

• ispunjavaju sve preuzete ugovorne obveze na temelju prijašnjih dodjela sredstava za sufinanciranje projekata od strane Fonda pravovremeno i u potpunosti.

 

Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu iznosi 5.000.000,00 EUR.

Po ovom Pozivu prihvatljivi i opravdani su troškovi:

• izvođenja građevinskih i elektroinstalacijskih radova, što uključuje nabavu i ugradnju punionica s pripadajućim elektroinstalacijskim razvodom te puštanje u pogon,

• izrade glavnog projekta,

• provedbe stručnog nadzora.

 

Podnošenje prijava na Poziv započinje 21. lipnja 2023. godine od 9:00 sati. Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi.

Više informacija i sva dokumentacija se može pronaći na stranicama Fonda.