Informativna radionica za građane održana u Općini Kršan

Informativna radionica za građane održana u Općini Kršan

Općina Kršan je u utorak, 4. srpnja 2023. godine s početkom u 18:00 sati u prostorima Vijećnice Općine  organizirala informativnu radionicu kako bi zainteresiranim građanima detaljnije predstavila uvjete Javnog poziva za sufinanciranje mjera obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama.  

Javnim pozivom, kojeg će Općina Kršan objaviti 10. srpnja 2023., planiraju se dodijeliti bespovratna sredstva koja će žitelje Općine potaknuti na korištenje obnovljivih izvora energije i omogućiti smanjenje režijskih troškova u njihovim kućanstvima.

Na radionici su sudjelovali i članovi IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije zaduženi za pružanje tehničke pomoći Općini i građanima tijekom trajanja ovog Poziva. Sudionicima su predstavili praktične primjere i proces ulaganja u obnovljive izvore energije, pružili savjete vezane uz ulaganje i montažu novih ili zamjenu starih sistema grijanja i hlađenja, te demonstrirali proces prijave na nadolazeći Javni poziv i moguće prepreke tijekom prijave. Dalibor Jovanović je tako građanima na primjeru jedne obiteljske kuće predstavio mogućnosti racionalnog ulaganja u energetsku učinkovitost, Andrea Poldrugovac je prezentirao korake ugradnje fotonaponske elektrane na obiteljske kuće, dok je Doris Pajković objasnila način podnošenja prijave i ispunjavanja prijavnog obrasca.

Podsjećamo, Javni poziv će Općina Kršan raspisati isključivo za obiteljske kuće u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje, koje imaju najviše tri stambene jedinice i koje više od 50% bruto površine ne koriste za iznajmljivanje. Prijavitelj mora imati prijavljeno prebivalište u obiteljskoj kući koju prijavljuje. Također, ista mora biti izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta.

Općina osigurava osnovno sufinanciranje koje iznosi 40% od iznosa maksimalno prihvatljivog troška od:

  • 200,00 EUR za izradu energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu obiteljske kuće;
  • 5.000,00 EUR za izradu tehničke dokumentacije za integralnu ili dubinsku energetsku obnovu obiteljske kuće;
  • 400,00 EUR za glavni elektrotehnički projekt integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije u obiteljskim kućama za vlastitu potrošnju u mrežnom radu;
  • 3.000,00 EUR za izradu tehničke dokumentacije za ugradnju dizalica topline za grijanje prostora, hlađenje prostora i pripremu potrošne tople vode.

Općina će uvećati stopu sufinanciranja za kućanstva s 3 i više maloljetna člana, za kućanstva s ukućanima statusa starije osobe iznad 65 godina, za kućanstva u kojima prebivalište ima osoba s invaliditetom i u slučaju kućanstva u kojem prebivalište ima samohran roditelj maloljetnog djeteta.

Početak zaprimanja prijava Javnog poziva je od 21. kolovoza 2023. godine.