Održan treći projektni sastanak projekta JETforCE

Održan treći projektni sastanak projekta JETforCE

Treći projektni sastanak Interreg CENTRAL EUROPE projekta JETforCE održan je 28. i 29. veljače u njemačkom gradu Bautzenu u organizaciji Tehnološkog i startup centra Bautzen. Predstavnici IRENA-e, kao koordinatori radnog paketa usmjerenog na pilot testiranja digitalnih alata koji će biti razvijeni u sklopu projekta, informirali su partnere o provedenim pripremnim aktivnostima za pokretanje pilot testiranja i predstavili Metodologiju za evaluaciju i unapređenje JETforCE pilot aktivnosti koju je IRENA izradila uz pomoć projektnih partnera.

Treći projektni sastanak bila je prilika da se službeno pokrene i prva pilot aktivnost projekta, testiranje digitalnog alata (Challenge Mapping Tool) za identificiranje i mapiranje izazova s kojima se susreću građani partnerskih regija, a odnose se na utjecaj energetske tranzicije i zelenih politika. Kroz pilot testiranje, partneri će u narednim mjesecima raditi na unapređenju aplikacije i uključivanju građana. Cilj razvoja i korištenja aplikacije je uključenje građana, posebice pripadnike ranjivih skupina kroz identifikaciju izazova s kojima se susreću u procesu energetske tranzicije, kao što su visoka cijena i/ili nedostupnost energenata, rizik od gubitka radnog mjesta, nedovoljna informiranost i slično. Prikupljene informacije i podaci bit će iskorišteni za razvoj JETforCE Strategije i Akcijskog plana putem kojih će se utjecati na razvoj lokalnih i regionalnih politika s ciljem osiguravanja Pravedne energetske tranzicije.

Drugoga dana sastanka, predstavnici JETforCE projektnog konzorcija na poziv organizatora sudjelovali su na Bautzen Energie Forumu, značajnom regionalnom događaju na kojemu su između ostalog predstavljeni razni projekti iz područja uspostave energetskih zajednica, korištenja obnovljivih izvora energije kao i službeni početak testiranja JETforCE alata za mapiranje energetskih izazova.

Galerija fotografija