Prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za OIE do 2020. godine (EU) i Prijedlog uredbe o naknadi za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE i kogeneracije

Prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za OIE do 2020. godine (EU)  i Prijedlog uredbe o naknadi za poticanje proizvodnje električne energije iz OIE i kogeneracije

Vlada je povisila naknadu za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Time će "zelena renta" od studenoga biti skuplja čak sedam puta jer je naknada s dosadašnje pola lipe "skočila" na tri i pol lipe po kilovatsatu. Kupcima struje koji su obveznici ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova naknada će i dalje biti 0,5 lipa po kilovatsatu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je kako će od tog poskupljenja industrija biti izuzeta kako se ne bi dodatno opteretila, a nada se i da distributeri električne energije povećanje naknade neće prebaciti na leđa građana. Dakle, pitanje je hoće li građani doista osjetiti povećanje zelene rente kroz veće cijene struje ili će distributeri to poskupljenje apsorbirati, u potpunosti ili barem djelomično, i zadržati postojeće cijene struje.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Prijedlog Nacionalnog akcijskog plana za obnovljive izvore energije do 2020. godine, rekavši kako smo danas na 16 posto ciljeva koje želimo ispuniti do te godine. Dosadašnja strategija usvojena je u Saboru 2009. no revizija je nužna jer je ta strategija predviđala rast potrošnje energije od 2,7 posto godišnje, a zapravo je došlo do prosječnog pada od 1,3 posto.

Cilj je udio energije iz obnovljivih izvora u potrošnji povećati na 20%, smanjiti stakleničke plinove za 20% i potrošnju energije za 20%.

- Imamo 10 puta više radnih mjesta u biomasi, bioplinu nego u vjetroelektranama. Mislim da je neosporna činjenica da bismo nešto trebali promijeniti - rekao je Vrdoljak.

Izvor: http://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-odlucila-od-studenog-skuplja-struja-clanak-628779

120. sjednica Vlade Republike Hrvatske