EU projekt SEA-R - Dovršena izgradnja sunčane elektrane na dječjem vrtiću Pjerina Verbanac u Labinu

EU projekt SEA-R - Dovršena izgradnja sunčane elektrane na dječjem vrtiću Pjerina Verbanac u Labinu

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija dovršila je izgradnju fotonaponske elektrane na krovu Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac u Labinu. Investicija je financirana kroz EU projekt SEA-R (Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest) sufinanciran 85% sredstvima IPA i 15% Istarske županije.

Naglasivši važnost ovog projekta i značajan pozitivni učinak u odnosu na konvencionalno korištenje energije, istarski župan Valter Flego pustio je u rad fotonaponsku elektranu.

Snaga sunčane elektrane SEA-R Labin je 10kWp, a planirana godišnja proizvodnja 11.100 kWh. Elektrana je spojena u paralelnom radu s niskonaponskom mrežom, te je opremljena akumulatorima za pohranu električne energije s ciljem da se proizvedena energija maksimalno koristi za potrošnju električne energije samoga objekta.

Kapacitet "backup" sustava s baterijama je 5kWh što u potpunosti zadovoljava potrošače kotlovnice i zajedničke potrošnje u slučaju ispada distributivne elektroenergetske mreže.

Ukupna vrijednost investicije, uključujući troškove projektiranja, projektantskog nadzora te mjerenja kvalitete električne energije i tipskog ispitivanja elektrane iznosi   311.392,00 kn (40.689,41 €)

Postupkom javne nabave, za izvođača radova odabrana je tvrtka Tomido d.o.o.Pula, idejni projekt izradio je Ured ovlaštenog inženjera elektrotehnike Bernard Gobbo, a glavni projekt izradila je tvrtka San Polo d.o.o.

Predviđa se da će proizvedena energija iz elektrane pokrivati četvrtinu potreba dječjeg vrtića za električnom energijom.

Galerija fotografija