Istarska županija će u 65 zgrada osnovnih škola ove godine investirati 5,8 milijuna kuna

Istarska županija će u 65 zgrada osnovnih škola ove godine investirati 5,8 milijuna kuna

Uz problem financiranja, u županijskom Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu kažu da su naslijedili i nesređene imovinsko-pravne odnose, što je u početku kočilo ulaganja. Ističu da bi Mrežu osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i programa trebalo revidirati.

- Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već nekoliko godina najavljuje novu Mrežu škola, ali nam smjernice za izradu još uvijek nisu poznate. Nova bi mreža postojeće stanje trebala "prekrojiti" na novo racionalno i prihvatljivije, s obzirom na demografska kretanja, prometnu povezanost, potrebe tržišta rada i druge promijenjene uvjete. Sve to reflektirat će se i na ulaganja u škole. Ulažemo prema mogućnostima, prioritetima, korak po korak. Zgrade je potrebno obnavljati, servisirati i održavati, što je sa sredstvima na raspolaganju i brojem građevina, a njih je 65, nemoguće u obliku kojem je potrebno, kaže županijska pročelnica za školstvo Patricia Percan.

Investicijskom i tekućem održavanju 25 ustanova osnovnoškolskog obrazovanja, koje su u 331 razrednom odjelu minule školske godine pohađala 4.794 učenika, ove je godine namijenjeno nepunih 1,049 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, te 571,8 tisuća kuna iz županijskog proračuna. Za potrebe kapitalnih ulaganja, što podrazumijeva novu (do)gradnju, Županija raspolaže s 2,093 milijuna decentraliziranih kuna; 650 tisuća kuna vlastitih sredstava te 1,5 milijuna kuna namjenskih sredstava transferiranih kroz županijski proračun.

Rekonstrukcije školskih zdanja

- Zadnjih nekoliko godina bavili smo se sanacijom krovova i stolarije na školskim zgradama, uz sufinanciranje nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iznimno, OŠ Mate Balote u Bujama bila je prijavljena na projekt javno-privatnog partnerstva gotovo tri godine, te u zgradu nismo smjeli ulagati, budući da su sve investicije bile ukalkulirane u vrijednost i isplativost projekta na kojem se očekivalo sufinanciranje države od 55 posto. Na školama diljem Istre rekonstruirana su postrojenja za grijanje, čime su postignute znatne uštede te kvalitetniji i sigurniji boravak učenika i djelatnika. Prema inspekcijskim nalozima izvršene su i rekonstrukcije hidrantskih mreža, gromobrana, spojeva na dovode i odvode voda, prilagodbe sanitarnih čvorova osobama smanjene pokretljivosti, adaptacije kuhinja i slično, nabraja Percan.

Trenutno najveća investicija u tijeku je energetska obnova zgrade OŠ Rivarela u Novigradu, koja obuhvaća rekonstrukciju krova, zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izolaciju ukopanih dijelova ovojnice i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom. Predviđa se ušteda oko 60 posto toplinske energije za grijanje. Investicija je vrijedna oko 4,850 milijuna kuna, što je namaknuto iz županijskog, te proračuna grada Novigrada, državnih decentraliziranih sredstava, te iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tvrtka Izograđenje konzalting iz Osijeka upravo obavlja građevinsko-obrtničke radove i trebala bi ih dovršiti do početka sljedeće školske godine. Nadzor je povjeren porečkom Singradu.

Bujska škola treba žurnu sanaciju

Za spomenutu školu u Bujama, za koju je propao Vladin projekt javno-privatnog partnerstva, čeka se akt o gradnji i izvedbena dokumentacija za rekonstrukciju i do kraja godine planira se početi izmjena dijela derutne stolarije. Građevinsko stanje školske zgrade iziskuje žurnu temeljitu sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju, pa je Županija krenula u izradu glavnog projekta i kompletiranje dokumentacije, te je u tijeku dobivanje građevinske dozvole, a spremna je izvedbena dokumentacija s troškovnikom.

Za izmjenu dotrajale stolarije pripremljena je dokumentacija i za škole u Roču i Čepiću, ali se čeka natječaj za sufinanciranje. Na čepićkoj školi lani je sanirana međukatna konstrukcija, a ako ne bude ubrzo natječaja, nadležni županijski odjel krenut će sam u obnovu stolarije. Za školu u Vrhu upravo se prikupljaju ponude za izradu spoja na kanalizaciju, te vanjsku izolaciju podrumskih prostorija. Za školu u Sošićima postoji dokumentacija za sanaciju krova te se također očekuje objava natječaja za sufinanciranje energetske obnove.

- Za OŠ Ivana Batelića u Raši pripremili smo dokumentaciju za cjelovitu energetsku obnovu, ali je zbog postojanja privatnog stana u školskoj zgradi Ministarstvo našu prijavu ocijenilo neprihvatljivom do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, u što se aktivno uključila Općina Raša kao vlasnik zgrade. Također je napravljena dokumentacija za preinaku i adaptaciju unutarnjih prostora škole, što bi nakon investicije na knjižnici bio logičan slijed, kaže pročelnica Percan.

Dogradnja žminjske škole

Područna škola Loborika, pri OŠ Marčana, kompletno je klimatizirana, a do kraja godine planira se zamijeniti derutna metalna ograda iza zgrade radi sigurnosti učenika. Područna škola Martinski, pri OŠ "Vitomir Širola Pajo" u Nedešćini, zahtijeva temeljitu obnovu, za što je potrebno pripremiti dokumentaciju. U OŠ Jože Šurana u Višnjanu, nakon uređenja arhive po inspekcijskom nadzoru i sanacije krova, pristupilo se izradi dokumentacije za zamjenu neadekvatne rasvjete koja se više ne nalazi na tržištu, novom suvremenijom i energetski efikasnijom.

U OŠ Vodnjan se trenutno rješava novi spoj na vodovodnu mrežu, a slijedi rekonstrukcija podzemnog vanjskog hidrantskog prstena. U OŠ Vladimira Nazora u Žminju, koja bilježi lagan porast djece, uređuju se dodatne učionice, a nedavno je završena sanacija vanjske hidrantske mreže.

Gotovi idejni projekti za Novigrad i Kanfanar

Ministarstvo je dalo suglasnost na idejne projekte za škole u Novigradu i Kanfanaru. Talijanska osnovna škola u Novigradu, naime, nema svoju zgradu ve koristi dio zgrade OŠ Rivarela, kojoj zbog toga također nedostaje prostora. Stoga se u Novigradu planira gradnja nove zgrade za Talijansku školu, a u Kanfanaru dogradnja školske zgrade u kojoj nema školske kuhinje, blagovaonice i drugih potrebnih prostora. Uskoro će se zatražiti ponude izvođača i radi sanacije hidrantskog priključka i mreže te gromobrana na zgradi OŠ Petra Studenca u Kanfanaru, što je naložila inspekcija i za što je spremna projektna dokumentacija.

Nastava u dvije smjene

U pet osnovnih škola nastava se još uvijek odvija u dvije smjene  u školama u Marčani, Svetvičentu, Juršićima,Fažani i Medulinu. S obzirom da je jedno smjenski rad u školama županijski prioritet, izrađeni su svi idejni projekti i teku pripreme za traženje lokacijskih dozvola za fazno građenje.

Vlada zaustavila informatičko opremanje

- Kontinuirano obnavljamo namještaj za učionice, knjižnice, opremu za školske kuhinje te ostalu potrebnu opremu. Nabavka informatike opreme i knjižnog fonda do nedavno je bila u nadležnosti Ministarstva. U narednom periodu slijedi nam analiza postojećeg stanja informatičke opreme u školama da bismo i ovdje počeli s ulaganjima, uz projekt Ministarstva e-Škole koji je Vlada trenutno zaustavila zbog nedostatka novca. U navedeni projekt uključene su: OŠ Jože Šurana u Višnjanu: OŠ Vladimira Nazora u Vrsaru, pulska Gimnazija, buzetska Srednja škola te Turističko-ugostiteljska škola u Poreču,kaže  županijska pročelnica.

Članak preuzet iz Glasa Istre (izdanje 1.kolovoza 2016.)

Piše: Duška PALIBRK

Slike: Dejan ŠTIFANI, Mate ČURIĆ, Milivoj MIJOŠEK

Galerija fotografija