Započela edukacija liječnika obiteljske medicine o novom modelu izvanbolničke palijativne skrbi u Istarskoj županiji

Započela edukacija liječnika obiteljske medicine o novom modelu izvanbolničke palijativne skrbi u Istarskoj županiji

U subotu 11. lipnja 2011. u porečkom Obrtničkom domu u organizaciji novoosnovanog Centra za palijativnu skrb pri Istarskim domovima zdravlja započela je edukacija liječnika primarne zdravstvene zaštite o novom modelu izvanbolničke palijativne skrbi u Istarskoj županiji.
Problem palijativne skrbi je jedan od najznačajnijih javno zdravstvenih problema razvijenog svijeta pa tako i Hrvatske. Starenjem stanovništva sve je veći broj teških kroničnih bolesnika, a sve manje članova obitelji koji mogu pomoći oboljelom, što zahtjeva novi pristup i nove organizacijske modele skrbi.
Istarska županija je u 2011. odvojila značajna sredstva za izvanbolničku  palijativnu skrb. Formiran je projektni tim koji je kreirao model temeljen na  ideji da ne treba stvarati paralelni sustav, već stručno i organizacijski osnažiti  one koji već sada provode palijativnu skrb - obiteljske liječnike, pedijatre, ginekologe, patronažne sestre.
U sklopu Centra za palijativnu skrb osnovan je palijativni mobilni tim sastavljen od posebno educiranih stručnjaka raznih profila koji će liječnicima obiteljske medicine biti dostupni za savjete ili će na njihov poziv ići na intervenciju u kuću oboljelog.
Tijekom kraće edukacije članovi mobilnog tima su liječnicima predstavili najčešće simptome terminalnih bolesnika i upoznali ih s postupcima i uslugama koje mobilni tim može pružiti pacijentima na kućnoj palijativnoj skrbi i njihovim obiteljima.

Galerija fotografija