Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti 20. rujna je u Domu za starije i nemoćne osobe "A. Štiglić" Pula održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen model skrbi za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.
Alzheimerova bolest je progresivni degenerativni proces u kojem prevladava postupni gubitak intelektualnih, kasnije i fizičkih sposobnosti.

Ovom se javnozdravstvenom problemu u Istri pristupilo multidisciplinarno, istaknuto je na konferenciji na kojoj su sudjelovali predstavnici Istarske Županije, Grada Pule, CZSS Pula, Udruge za Alzheimerovu bolest IŽ, Opće bolnice Pula,  liječnika primarne zdravstvene zaštite, kao i djelatnika Doma. Razvijen je sveobuhvatan model zbrinjavanja dementnih osoba u sklopu Doma u Puli (dnevni boravak, centar za oboljele od Alzheimerove demencije, savjetovalište) kojim se pruža pomoć oboljelima i njihovim obiteljima.

Regionalna vlast i lokalna zajednica prepoznaju sveobuhvatnost problematike te podupiru programe institucionalnog, poluinstitucionalnog i vaninstitucionalnog zbrinjavanja bolesnika,  kao i rad Udruge za Alzheimerovu bolest Istarske županije koja predstavlja ne samo udrugu građana već doprinosi i značajnom stručnom komponentom.
Potrebe za zbrinjavanjem oboljelih na području Istarske županije su velike i ovaj model dobre prakse pokušava se preslikati i u ostale domove čiji je osnivač Županija  (počevši s Domom za starije i nemoćne osobe Novigrad).

Galerija fotografija