Obilježavanje Svjetskog dana hrane

Obilježavanje Svjetskog dana hrane

U sklopu implementacije Plana za zdravlje Istarske županije, a povodom Svjetskog dana hrane 14. listopada 2011. godine se u prostorijama Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac" u Labinu, održao radni sastanak sa ravnateljima i zdravstvenim voditeljima (medicinskim sestrama) dječjih vrtića i jaslica Istarske županije u kojima se, osim higijensko epidemiološkog nadzora, kontinuirano prati i kvaliteta prehrane. Ovaj susret organiziraju Zavod za javno zdravstvo i Dječji vrtić Pjerina Verbanac u suradnji.
Na sastanku su obrađene slijedeće teme:
1. Podsjetnik na prehrambene preporuke djece i važnost pravilne prehrane u dječjim vrtićima - prezentirala je Olga Dabović Rac, dr. med. Iz ZZJZIŽ;
2. Osobitosti uvođenja HACCP sustava u predškolskim objektima uz poseban osvrt na uvođenje HACCP sustava u neke osnovne škole - ovu temu prezentirao je Aleksandar Stojanović, dr. med., također iz ZZJZIŽ;
3. O medu u prehrani djece - kako ih zainteresirali za ovu vrijednu i posve prirodnu namirnicu - temu je iznijela Jasna Trdoslavić - Rusac, viši nutricionist u ZZJZIŽ.
Radnom skupu je nazočilo 40 sudionika iz gotovo svih predškolskih ustanova u županiji. Ova izlaganja su bila prvenstveno namijenjena zdravstvenim voditeljima i ravnateljima vrtića.
U pauzi su sudionicima ponuđena "zdrava" jela, spravljena u kuhinji dječjeg vrtića domaćina, a uvijek vrijedne i kreativne kuharice su još jedan put pokazale svoje umijeće. Cilj prezentacije ovih jela je kako motivirati djecu da pojedu zdravim obrok, te kako im se neke namirnice koje kod djece nisu omiljene (mrkva, blitva, grašak i drugo povrće), mogu pripraviti na jako ukusan i za njih prihvatljiv način. Isto tako, raspravljalo se i o  antropometrijskim mjerenjima djece u dječjim vrtićima.

Galerija fotografija