Obilježavanje Dana zdravih gradova u Istarskoj županiji

Obilježavanje Dana zdravih gradova u Istarskoj županiji

Povodom obilježavanja Dana zdravih gradova 20. svibnja, na pulskoj su tržnici predstavljene pojedine aktivnosti i materijali kojima se promoviraju zdravlje i socijalno blagostanje u Istarskoj županiji. Svoje su aktivnosti na posebnim štandovima predstavili Grad Pula, Grad Poreč, Grad Umag, Obiteljski centar Istarske županije, kao i Tim za zdravlje Istarske županije koji je odgovoran za provedbu projekta Istra - zdrava županija.
Strateško planiranje za zdravlje u Istarskoj županiji započelo je 2002. godine na inicijativu Hrvatske mreže zdravih gradova. U konsenzusu struke, politike i civilnog društva, prvi put je izabrano pet županijskih javnozdravstvenih prioriteta: rano otkrivanje raka dojke, prevencija kardiovaskularnih bolesti, prevencija ovisnosti i poremećaja u ponašanju djece i mladih, socio-zdravstvena zaštita starijih osoba i zaštita izvorišta voda za piće.
Na štandu su predstavljeni i podijeljeni brojni materijali nastali u sklopu realizacije ciljeva unutar spomenutih prioriteta. Praktično su prikazane edukativne aktivnosti (otkrivanje raka dojke palpacijom modela, načela zdrave prehrane kroz piramidu prehrane), kao i postignuti rezultati sedmogodišnjeg rada.

Galerija fotografija