Obilježavanje Svjetskog dana voda

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Povodom Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije održao je 21.ožujka 2014.g. prigodni program uz sudjelovanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ovogodišnji moto Svjetskog dana voda glasi "Voda i Energija", te je sam program pratio dotičnu tematiku.
Sudjelovali su četvrti razredi iz Osnovne škole "Dr. Mate Demarina" iz Medulina, niži  razredi  Osnovne škole "Juršići" i grupa "Pačići" iz Dječjeg vrtića "Veruda".
Program je obuhvaćao prezentacije za predškolski i osnovnoškolski uzrast posvećene vodi u prirodi, vodi i energiji, štednji pitke vode i važnosti vode za naše zdravlje. Djeca su kroz interakciju s predavačem dopunili svoje znanje o vodi i saznali nove zanimljive informacije.       Predavanje je završilo prikazivanjem kratkih animiranih  filmova posvećenih kruženju vode u prirodi  i problemima vode u 21.stoljeću. Svako je dijete za uspomenu dobilo stiliziranu "kapljicu vode" sa korisnim savjetima za uštedu pitke vode u kućanstvu. Uslijedio je posjet laboratorijima za kemijsku i mikrobiološku analizu voda. Osoblje laboratorija objasnilo je svrhu analize voda, demonstriralo kemijska ispitivanja, pokazalo bakterijske kolonije te odgovaralo na postavljena pitanja.
Cilj obilježavanja Svjetskog dana voda bio je upoznati najmlađe uzraste s važnošću vode kao našim životno najvažnijim prirodnim resursom i očuvanjem za buduće generacije.
Citat iz Europske povelje o vodi: "Voda je opće, nasljedno dobro čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi."

Galerija fotografija