CEMR: Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar u Stalnom odboru za jednakost

CEMR: Zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar u Stalnom odboru za jednakost

Zamjenica župana Istarske županije  Sandra Ćakić Kuhar aktivna je zagovarateljica Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, kao i inicijative za okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici Hrvatske zajednice županija. Osim promicanja rodne ravnopravnosti na domaćem „terenu“, Ćakić Kuhar imenovana je u Stalni odbor za jednakost Vijeća europskih općina i regija (CEMR). 

Zajednički, virtualni sastanak Stalnog odbora za jednakost i Radne skupine za rodnu ravnopravnost CEMR-a održan je danas, a raspravljalo se o predstojećim aktivnostima, s naglaskom na program rada kroz 2021. - 2022. 
Iduću godinu obilježit će dvije važne godišnjice - 70 godina Vijeća europskih općina i regija i 15 godina Povelje. 

„2021. godina je prilika da pokažemo koliko smo vrijednosti iz Povelje uspjeli implementirati na svojim lokalnim razinama, ali i da promislimo koja je uloga naših općina, gradova i županija u svijetu transformiranom zdravstvenom krizom, klimatskim promjenama i ostalim izazovima našeg vremena. Nikada ne smijemo prestati davati sve od sebe kako bi zaštitili žene žrtave nasilja i razmišljati o njihovom statusu u vrijeme koronakrize“, istaknula je zamjenica Ćakić Kuhar. 

U razdoblju koje slijedi, definirana su tri prioriteta za područje rodne ravnopravnosti za članice CEMR-a. Prvi je cilj nastavak promicanja rodne ravnopravnosti, ali i svih ostalih univerzalnih ljudskih prava na europskoj i internacionalnoj razini. Drugi cilj je suradnja s Ujedinjenim gradovima i lokalnim vladama Afrike (UCLGA) i Mrežom lokalno izabranih žena Afrike (REFELA), kako bi se izradila Afrička povelja o ravnopravnosti muškaraca i žena na lokalnoj razini. Treći cilj je nastavak lobiranja u implementaciji rodne ravnopravnosti, podrška LQBTIQ zajednici i zagovaranje antirasizma.
 

Europski institut za ravnopravnost spolova upozorio je na povećanje rodno-uvjetovanog nasilja za vrijeme kriza i prirodnih katastrofa. Kako se normalan život mijenja, žrtve - koje su obično žene - mogu biti izložene nasilnicima dulje vrijeme, uz odsječenost od socijalne i institucionalne podrške. Još nemamo usporedive podatke za cijelu EU, ali neke su zemlje već dale početne brojke koje pokazuju porast nasilja u obitelji tijekom lockdowna. Primjerice, Francuska je zabilježila 32-postotni skok u izvješćima o nasilju u obitelji u nešto više od tjedan dana. Litva je zabilježila 20% više prijava nasilja u obitelji tijekom razdoblja lockdowna nego u istom razdoblju 2019. godine. 

Više informacija saznajte na POVEZNICI