EU projekt KLIM: Sustavna valorizacija šireg područja Limskog zaljeva

EU projekt KLIM: Sustavna valorizacija šireg područja Limskog zaljeva

Općina Vrsar, kao vodeći partner, u suradnji s Istarskom županijom i Javnom ustanovom Natura Histrica provodi EU projekt „KLIM Kontija-Limski zaljev - Održivo upravljanje zaštićenim područjima“, financiran u sklopu Operativnog programa  Konkurentnost i kohezija s razdobljem implementacije od kolovoza 2018. do prosinca 2021. godine.

Projekt KLIM provodi se sa svrhom održivog korištenja i zaštite prirodno zaštićenih područja šume Kontija i cijelog Limskog zaljeva kroz izgradnju znanstveno edukacijskog i prezentacijskog centra šume Kontija, ali i osiguranjem brojnih dodatnih popratnih sadržaja u skladu s uvjetima zaštite prirode. Također, želi se doprinijeti široj viziji razvoja Limske drage, koja se proteže i na područja za sada neuključenih gradova i općina (gradova Pazina i Rovinja, te općina Kanfanar, Sv.Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Tinjan i Žminja).

Izgradnja znanstveno edukacijskog i prezentacijskog centra, u vrijednosti od gotovo 8 milijuna kuna, u punom je jeku, a provodi se na mjestu ruševne zgrade, odnosno stare stancije u šumi Kontija. Građevinski se objekt planira završiti do kraja ožujka, a njegovo svečano otvaranje očekuje se krajem svibnja kad će se završiti s uređenjem interijera i opremanjem objekta svom potrebnom opremom za provođenje jednodnevnih ili višednevnih znanstveno edukativnih događanja.

Sam je objekt zamišljen kao centar edukacije iz područja prirodnih i tehničkih znanosti, prvenstveno za učenike i studente koji će, uz suvremene metode poučavanja, moći koristiti laboratorijsku opremu za eksperimente budućeg svojevrsnog centra izvrsnosti. Veliki je to dobitak za sadašnje i buduće generacije naših školaraca i studenata, koji će u druženju s prijateljima biti u mogućnosti stjecati nova saznanja i razvijati ljubav prema prirodi i znanosti. Lokacija objekta je, također, pogođena jer se nalazi u blizini većih urbanih sredina, a opet je izolirana u prekrasnom prirodnom okruženju područja čiji je prirodni potencijal zaštićen s nekoliko kategorija zaštite prirode – šuma Kontija zaštićena je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije, poput mora Limskog zaljeva zaštićenog kao posebni rezervat u moru. S druge strane, obronci Limskog zaljeva zaštićeni su dio prirode u kategoriji značajnog krajobraza.

U aktivnosti zaštite navedenih prirodno vrijednih područja projekta KLIM uključena je Natura Histrica, Javna ustanova  za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije. Projektom KLIM izrađuju se Planovi upravljanja zaštićenih područja, kao i Studija upravljanja posjetiteljima sa svrhom zaštite prirodnog potencijala uslijed očekivane povećane posječenosti područja nakon završetka projekta.  

Javna ustanova Natura Histrica zadužena je projektom i za osmišljavanje i provedbu većeg broja edukativnih programa posebno osmišljenih za razne ciljne i dobne skupine. Svi se programi razvijaju s namjerom da se u buduće provode u novom, znanstveno edukativnom centru, odnosno na širem području šume Kontija i Limskog zaljeva. Čak i u ovo pandemijsko vrijeme projektni tim se snašao i uspješno proveo veći broj radionica s djecom u vrtićima i školama. Svi se nadaju daljnjem poboljšanju epidemiološke situacije, koja će dolaskom proljeća omogućiti provedbu brojnih preostalih radionica i predavanja namijenjenih djeci u vrtićima i osnovnim školama, odgojiteljima, učiteljima, lokalnom stanovništvu, studentima, nevladinim organizacijama, pružateljima usluga u turizmu, novim edukatorima i posjetiteljima budućeg Znanstveno edukacijskog centra u šumi Kontija.

Ukupni budžet projekta Projekt KLIM iznosi 13.647.164,56 HRK.

Galerija fotografija