Održan prvi kolegij zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina s područja RH

Održan prvi kolegij zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina s područja RH

U Karlovcu je jučer održan prvi kolegij zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina s područja RH, kojeg je organizirala Karlovačka županija, a prisustvovala mu je i zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita. Zamjenica je tom prilikom predstavila položaj kako Talijanske nacionalne zajednice, tako i drugih manjina u Istri, jedinoj dvojezičnoj županiji u Hrvatskoj.

- U našoj regiji, koja oduvijek prepoznaje značaj multikulturalnosti, višejezičnosti i suživota različitih kultura, nikad nije izostala briga prema manjinama, izjavila je zamjenica Acquavita dodajući kako su u Karlovcu ostali zamjenici župana ustvrdili da je Istra po tom pitanju primjer dobre prakse. 

U Republici Hrvatskoj danas imamo 12 zamjenika župana iz redova srpske, talijanske i češke nacionalne manjine, a dolaze iz 11 županija. 

O osnovnim značajkama Karlovačke županije, kao i praksi zajedničkih kolegija sa gradovima i općinama Karlovačke županije sve prisutne je upoznala zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar istaknuvši da su manjine multikulturalnost koja donosi sa sobom različitost, ali i sinergiju da ljudima koji žive u  Republici Hrvatskoj bude ljepše i bolje.

Na kraju Kolegija obratila se i županica Martina Furdek-Hajdin poželjevši svima ugodan boravak u Karlovačkoj županiji te pozvala na nastavak suradnje i održavanja ovakve vrste kolegija. 

Kolegiju su prisustvovali i državni tajnici Spomenka Đurić i Mile Horvat.
 

Galerija fotografija