Otvoren 7. susret Bošnjaka jugoistočne Europe

Otvoren 7. susret Bošnjaka jugoistočne Europe

U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, jučer je otvorena dvodnevna manifestacija 7. susret Bošnjaka jugoistočne Europe, a svečanosti su prisustvovali zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul, predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Pula Almira Raimović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Jablanica Emir Muratović, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, te delegacija gostiju iz Bosne i Hercegovine.

Tim je povodom prikazana izložba likovno-grafičkih radova bosanskohercegovačkog umjetnika Amera Hadžića pod nazivom 'Metamorfoza forme motiva bosanske kuće, a uslijedio je okrugli stol o prijateljstvu gradova i općina BiH i Istre, problemima i izazovima s kojima se susreću Bošnjaci na području čitave jugoistočne Europe, a bilo je govora i o budućoj suradnji.

Obraćajući se prisutnima zamjenik župana Demetlika istaknuo je da je Istra oduvijek bila područje susreta različitih kultura i naroda, a multikulturalnost je način života u Istri, naša regionalna posebnost i naše bogatstvo.

- Istra je uistinu jedan mozaik sačinjen od različitih kultura koje se međusobno isprepliću, povezuju i upotpunjuju. Svemu tome pridonijele su i nastave pridonositi sve nacionalne manjine koje na ovom području žive i djeluju. Među njima je, naravno, i bošnjačka manjina. Stoga, manifestacije poput ove doživljavamo kao odraz naših specifičnosti te ih zdušno podržavamo, kazao je Demetlika. 

Danas će se, pak, u sklopu Susreta održati predstava "Ljubav na prvi pogled" autora Fadila Hadžića.

Galerija fotografija