U Rovinju održana konferencija na temu uvođenja eura

U Rovinju održana konferencija na temu uvođenja eura

U organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije, u Grand Hotelu Park u Rovinju danas je održana konferencija pod nazivom „Hrvatska kakvu trebamo - Hrvatska kao dio Eurozone“. U uvodnom djelu prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, te guverner HNB-a Boris Vujčić.

Na konferenciji je bilo govora o tome može li se Hrvatska još negdje poskliznuti na kriterijima iz Maastrichta koje treba ispuniti svatko tko želi uvesti euro? Sve je moguće, pogotovo u nesigurnim pandemijskim vremenima, ali, kako sada stvari stoje, Hrvatska je na dobrom putu da ispuni sve te zahtjeve. Punu potporu ulasku Hrvatske u eurozonu dale su ključne institucije: Europska komisija, Europska središnja banka i Euroskupina, koju čine sve članice eurozone. Iako odustajanje od nacionalne valute sa sobom donosi određene ekonomske rizike, prelazak na euro otvara niz gospodarskih benefita. Hoće li Hrvatska euro iskoristiti za gospodarski napredak ili će joj odustajanje od monetarne suverenosti biti uteg oko vrata, ovisit će prije svega o strukturi i snazi domaće ekonomije. Pred Hrvatskom je novo europsko financijsko razdoblje i početak korištenja bespovratnih sredstava na temelju Nacionalnog plana oporavka i stabilnosti. Čak 25 milijardi eura koje će u sljedećih sedam godina Hrvatskoj biti na raspolaganju snažan su vjetar u leđa nastojanjima da se promijeni paradigma domaće ekonomije i stvore temelji dugoročnog stabilnog gospodarskog rasta utemeljenog na zelenim politikama, proizvodnji i digitalnoj tehnologiji.

- Prije svega ovo je važna tema za koju javnost moramo pripremiti. Stručna javnost mora iznijeti veći dio tereta i ne smije se umoriti u pojašnjavanju što ulazak u eurozonu znači za Hrvatsku. Zbog toga se moraju eliminirati svi mitovi, kazao je u uvodu glavni urednik Večernjeg lista.

- Ključno je komunicirati sa širom javnosti kako bi se raščistili svi strahovi i nedoumice. Istra je bila prva županija koja je pristupila skupštini europskih regija u Bruxellesu te tamo otvorila i ured. Stoga bi kruna trebao biti ulazak u eurozonu. A već nam je i ulazak u Europsku uniju dao vjetar u leđa i pojačao pravnu sigurnost koja je ključna kad netko razmišlja gdje uložit svoj kapital, naglasio je župan Miletić.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić drži kako se otvoreno treba raspravljati o važnoj temi ulaska u eurozonu: „I premijer Plenković i guverner Vujčić i ja lobiramo kod europskih kolega da Hrvatska bude prva sljedeća članica europske monetarne zone. Svi znamo da imamo vrlo visoko euroizirano društvo i gospodarstvo. Kao što je bio dug put ulaska u EU tako je mnogo koraka potrebno napraviti za ulazak u eurozonu, ali prije svega zbog toga što je to dobro za naše gospodarstvo“.

Guverner HNB-a kazao je da je Hrvatska zemlja koja će naviše profitirati od ulaska u eurozonu.

- Tomu će biti tako jer je u Hrvatskoj najveći valutni rizik, a on je najveći zbog visokog stupnja euroizacije. Većina dugova hrvatskih poduzeća je ili u euru ili indeksirana uz njega. Znači ako dođe do deprecijacije tečaja kune prema euru za deset posto, povećat će se dug korporativnog sektora za 20 milijardi kuna. Ako bi gledali sve sektore dug se povećava za 52 milijarde kuna. Zbog toga je rizik visok i kad bi došlo do toga bili bismo u recesiji. I zato HNB nikad nije dopuštao značajnije fluktuacije tečaja. Dakle tečaj morate stalno držati fiksnim i vi ste time praktično već u eurozoni, kazao je guverner.

Hrvatska će 1. siječnja 2023. zamijeniti kunu jedinstvenom europskom valutom eurom te tako desetu godišnjicu punopravnog članstva u EU dočekati kao članica eurozone. Osim što će se na kovanicama koje će se pustiti u optjecaj nalaziti hrvatski motivi – šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica i lik Nikole Tesle – Hrvatska će postati dio skupine od 19 europskih zemalja koja čini tržište od 340 milijuna ljudi. Europska komisija će u proljeće iduće godine objaviti ključno izvješće o konvergenciji i, bude li ono pozitivno, slijedi odluka Vijeća EU.

Uslijedila je panel rasprava „Što eurozona donosi hrvatskom gospodarstvu i Istarskoj županiji“, na kojoj su sudjelovali župan Boris Miletić, guverner Boris Vujčić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, Marko Remenar iz Adris grupe, te Andrej Grubišić iz Grubišić i partneri.

Galerija fotografija