Prijem župana Miletića za dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Prijem župana Miletića za dobitnike nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Župan Boris Miletić primio je danas dobitnike nagrada „Suncokret ruralnog turizma“ iz Istre: Sonju Glavić (Casa Matiki, Žminj), Aleksandru Pekica i sina Emila (Izletište Pekici, Svetvinčenat), supružnike Antoniju i Mihaela Budaka (Konoba Doma - Budak produkt, Sv. Petar u Šumi), te predsjednicu Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijanu Katicu. Prijemu je prisustvovao i županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, čiji je Upravni odjel ove godine i slao prijave na Javni poziv za dodjelu nagrada „Suncokret ruralnog turizma“.

„Iskrene čestitke na osvojenim nagradama. Svi skupa možemo biti ponosni na vaš doprinos razvoju poljoprivrede u ruralnom djelu naše Istre, ali i samom turizmu. Svako priznanje veseli i daje poticaj za dalje, a vaš uspjeh može biti primjer i ostalima. Posebno drago mi je vidjeti da sve više mladih ostaje na selu i bavi se poljoprivredom“, kazao je župan. 

„Imamo jako razvijen turizam na obali i najrazvijenija smo turistička regija u Hrvatskoj, ali uvijek ćemo težiti da podjednako, a ako je moguće i više, razvijamo turizam u unutrašnjosti. Vaš je turizam održivi, koristite autohtone, lokalne proizvode, koji sami proizvodite, a kroz vaš trud, znanje i rad prodajete i našu tradiciju i kulturu“, poručio je pročelnik Pinzan. 

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica pridružila se čestitkama te je kazala da je 15 članova povjerenstva imalo težak zadatak u odabiru najboljih. Prisjetila se i kako je Istra, kao prva županija u Hrvatskoj, još devedesetih godina krenula poticati ruralni razvoj, kroz OPG-e i agroturizme. 

Nagrađeni su složni da iza njihovog rada stoji velika ljubav prema onome čime se bave, a posebno zadovoljstvo predstavlja zadovoljan gost. 

Riječ je o godišnjoj nagradi, koja je ove godine dodijeljena u Cavtatu, a organizira ju Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Zlatnu povelju u kategoriji „Tradicijska (ruralna) domaćinstva“ osvojila je Konoba Doma, dok je u kategoriji „Turistička seljačka gospodarstva“ Casa Matiki osvojila zlato, a Izletište Pekici srebro. 

Spomenimo i da je konkurencija bila jaka, a nominiranih je bilo sveukupno 138 iz 9 županija. 

Galerija fotografija