Zamjenik župana u obilasku gradilišta druge cijevi tunela Učka

Zamjenik župana u obilasku gradilišta druge cijevi tunela Učka

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je obišao gradilište druge cijevi tunela Učka, a obilasku je prisustvovao i zamjenik župana Tulio Demetlika. Sa stanjem na gradilištu i dinamikom izgradnje tunela, trenutno jednom od najvećih infrastrukturnih cestovnih investicija u zemlji, prisutne su upoznali generalni direktor Bina Istre Dario Silić te direktor gradilišta Luka Dujmović. S obje strane, istarske i kvarnerske, do sada je ukupno probijeno više od dva kilometra nove tunelske cijevi.  

„Radovi idu jako dobro. U ovom trenutku je preko 2 kilometra tunela iskopano i očekujemo kroz godinu dana spajanje, odnosno, probijanje tunela u cijelosti“, rekao je ministar pojasnivši kako će se do kraja iduće godine u promet pustiti taj dio dvotračne ceste, pri tome se zahvalio Bina Istri i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

Podsjetimo, izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je projekta Dopuna na puni profil dionica Vranja – Tunel Učka (portal Kvarner) u okviru kojeg će se izgraditi 8 kilometara dionice, uključujući drugi trak od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner i drugu cijev tunela Učka (5,63 kilometara). Druga cijev tunela Učka svečano je probijena u prosincu 2020. godine, a uz te radove, istovremeno se odvijaju radovi na novom čvoru Vranja gdje je započela izgradnja vijadukta Zrinšćak te novog nadvožnjaka u okviru buduće petlje Vranja.

Kako je najavljeno, u tijeku su pripremne faze za dovršetak Istarskog ipsilona u cijelosti, odnosno do Matulja, uključujući i vijadukt Limska draga i Mirna. Očekuje se da će do konca ove godine sve proceduralne stvari biti gotove, kako bi početkom 2023. krenuli radovi na završetku cijelog Projekta, zadnje 2B2 faze i 2B3 faze.

Galerija fotografija