Župan Miletić primio španjolskog veleposlanika

Župan Miletić primio španjolskog veleposlanika

Župan Boris Miletić upriličio je danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli prijem za veleposlanika Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Juana González-Barbu, koji je na tu dužnost stupio u svibnju ove godine. 

Zaželjevši dobrodošlicu veleposlaniku, župan Miletić je predstavio Istru, kroz njenu bogatu i turbulentnu povijest, političke i ekonomske migracije te kroz prizmu gospodarskog razvoja. Osvrnuo se tako na razvoj turizma 60-ih godina prošlog stoljeća, kao i na današnja obilježja tog sektora. Naime, Istra se od početne regije s 3 zvjezdice danas pozicionirala kao destinacija s 4+ zvjezdica što je rezultat vizije i ulaganja, te suradnje javnog i privatnog sektora. 

„Prema dosadašnjim pokazateljima, Istra će ove sezone nadmašiti rekordnu 2019. godinu, što je svakako pozitivno nakon dvije pandemijske godine. Međutim, govoreći o daljnjem smjeru kojim želimo ići, to nije još veći broj turista, već dodatno podizanje kvalitete, privlačenje gostiju veće platežne moći, kao i daljnji rad na produljenju sezone kroz selektivne oblike turizma, poput zdravstvenog, enogastronomskog ili cikloturizma“, istaknuo je istarski župan, koji se osvrnuo i na nedostatak radne snage u turizmu. 

Nadalje, bilo je govora o brzorastućem sektoru ICT-a u Istri, značajnom udjelu malog i srednjeg poduzetništva, kao i izazovima današnjice u smislu  klimatskih promjena. Po pitanju ovog potonjeg, župan je istaknuo da se Istra okreće zelenoj tranziciji, te direktivama Europskog zelenog plana kako bi se fosilna goriva zamijenilo obnovljivim izvorima energije. 

Španjolski veleposlanik izrazio je zadovoljstvo što je došao u Istru, a želja mu je što bolje upoznati sve krajeve Hrvatske. Istaknuo je da Hrvatsku i Španjolsku veže i sport jer brojni hrvatski nogometaši i košarkaši igraju za španjolske klubove, a posebno je istaknuo da su vlasnici NK Iste 1961 (španjolska) grupacija Baskonia Alaves, nakon čega mu je župan Miletić ispričao o povijesti Kluba. 

Dvjema državama, zaključio je veleposlanik, predstoji snažnija suradnja na polju znanosti i obrazovanja kroz povezivanje institucija, poput Instituta Ruđer Bošković sa sličnim ustanovama iz Španjolske. 
 

Galerija fotografija