Održan prijem za delegaciju Sveučilišta iz Prizrena

Održan prijem za delegaciju Sveučilišta iz Prizrena

Istarski župan Boris Miletić zajedno sa suradnicima upriličio je danas prijem za delegaciju Sveučilišta “Ukshin Hoti” iz Prizrena, na Kosovu, predvođenu rektorom prof. dr. Samedinom Krabajem, a koja boravi u Istri povodom održavanja 8. Susreta Bošnjaka jugoistočne Europe. Susretu su prisustvovali i izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prorektor Sveučilišta J. Dobrile u Puli, predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije Almira Raimović, predsjednik Albanske nacionalne zajednice Istarske županije Rok Lekaj, predsjednik Albanske nacionalne zajednice Pule Selim Mulliqi, član Bošnjačke udruge Redžep Raimović i član Albanske zajednice Jozo Kajtazi.

Zaželjevši dobrodošlicu gostima, župan Miletić se osvrnuo na Istru kao regiju koja se posebno ponosi vrijednostima poput multikulturalnosti i suživota.

„Njegujemo jednu lijepu tradiciju suradnje sa svim manjinama na našem području. U tom smislu, želim spomenuti i naš Festival multikulturalnosti, kojim promoviramo tradiciju, običaje i kulturu građana koji su Istru odabrali za svoj dom, a korijene vuku iz različitih zemalja i područja ovog djela Europe“, kazao je župan, koji se osvrnuo i na suradnju pulskog i prizrenskog sveučilišta, kazavši da je riječ o dvjema relativno mladim visokoobrazovnim ustanovama, osnovanim 2006., odnosno 2010. godine. Naime, želja je delegacije iz Prizrena dosadašnju suradnju s pulskim Sveučilištem konkretizirati potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju. Župan je pozdravio takvu inicijativu jer smatra da suradnja na području znanosti predstavlja dodatni iskorak i otvara razne mogućnosti. 

„Hvala vam na prijemu i izdvojenom vremenu. Danas sam ovdje u svojstvu rektora, ali i građanina Općine Prizren. Dolazim iz jedne sredine koja ima dosta sličnosti s vašom regijom. Prizren je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, u kojem žive, u odličnoj harmoniji, brojne nacionalne zajednice. Općina Prizren ima oko 189 tisuća stanovnika zajedno s okolicom. Što se, pak, tiče našeg Sveučilišta, ono broji nešto više od 10 tisuća studenata, a nastava se odvija na tri jezika, odnosno albanskom, turskom i bosanskom, po čemu smo specifični jer smo jedina takva javna visokoškolska ustanova“, istaknuo je rektor prof. dr. Krabaj.

Prorektor Boljunčić je predstavio Sveučilište J. Dobrile u Puli, koje broji oko 3.500 studenata i već surađuje s raznim drugim visokoobrazovnim ustanovama diljem Europe, a najčešće se radi o razmjenama studenata i profesora u sklopu ERASMUS programa. Kako je naglasio, Sveučilište je osnovao Hrvatski sabor, a sama inicijativa je došla od strane Istarske županije. Također, prorektor Boljunčić se osvrnuo na nekretnine koje je Istarska županija dodijelila Sveučilištu, a koje su omogućile njegovo proširenje i daljnji razvoj. O produbljenju suradnje sa Sveučilištem “Ukshin Hoti” iz Prizrena, dodao je, bit će govora na sastanku koji će uslijediti na Sveučilištu Jurja Dobrile.

Predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije Almira Raimović i predsjednik Albanske nacionalne zajednice Istarske županije Rok Lekaj su se, pak, osvrnuli na dobru suradnju s Istarskom županijom, koja kontinuirano pruža financijsku podršku njihovim programima i aktivnostima.  
 

Galerija fotografija