Veliki interes za Istru na turističkom sajmu ITB Berlin

Veliki interes za Istru na turističkom sajmu ITB Berlin

U berlinskom kongresnom centru Messe danas je otvoren najveći svjetski sajam turizma ITB Berlin, trodnevna manifestacija koja će na jednom mjestu okupiti oko pet tisuća izlagača, a očekuje se i preko 160 tisuća posjetitelja. Na Sajmu se uz ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac i direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, nalazi i istarski župan Boris Miletić i direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja 20 suizlagača, odnosno turističkih zajednica i drugih turističkih subjekata, a iz Istre je prisutno njih šest: Maistra, Valamar, Plava Laguna, Arena Hospitality Group, Maslinica Hotels and resort i Uniline. 

Za Istru, pretežito autodestinaciju, njemačko je tržište od izuzetne važnosti, a upravo su Njemački turisti najbrojniji gosti na Poluotoku. Lani ih je tako bilo 1.320.065, a ostvarili su ukupno 10.999.450 noćenja, čime su nadmašene i brojke iz predpandemijske 2019. godine. Udio ostvarenih noćenja gostiju iz Njemačke u ukupno ostvarenim noćenjima Istre u 2022. godini je iznosio čak 37,2 %. Veliki interes za našu regiju postoji i ove godine, što iz prve ruke potvrđuje župan Miletić. 

„Istra je brojnim gostima iz Njemačke već tradicionalno odredište za odmor, a ove sezone će tome dodatno doprinijeti i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, kao i uvođenje eura. Naši su štandovi na Sajmu jako dobro posjećeni, izlagači iz Istre su se stvarno odlično pripremili kako bi pokazali najbolje što imamo“, rekao je župan Miletić, koji je jutros prisustvovao i na konferenciji za novinare „Hrvatska - bliža nego ikad...Novosti u razvoju turizma do 2026.“, u organizaciji HTZ-a. Također, bila je to prilika i za kraći razgovor župana s direktorom HTZ-a na temu priprema za nadolazeću turističku sezonu.   

Sajam ITB Berlin okuplja cijeli svijet putovanja na jednome mjestu, odnosno zemlje, gradove i regije, tour operatore, rezervacijske portale i hotele te ostale pružatelje usluga. Kao vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin je vodeća poslovna platforma globalne turističke ponude, pravo mjesto za susret ponude i potražnje. Ovogodišnji moto sajma je "Upravljanje transformacijom" ("Mastering Transformation").
 

Galerija fotografija