Održana završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“

Održana završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“

U Hotelu Park Plaza Histria danas je održana završna konferencija projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula.

Župan Boris Miletić podsjetio je da je ITU Mehanizam pokrenut na nivou Europe kao jedan mehanizam financiranja lokalnih samouprava i urbanih područja. Međutim, u Hrvatskoj je tada bilo zamišljeno da se samo četiri grada imaju pravo kandidirati, a to su bili Zagreb, Osijek, Rijeka i Split pa se, stoga, trebalo najprije izboriti da i druga urbana središta imaju mogućnost koristiti blagodati EU fondova, posebice Socijalnog fonda koji sufinancira projekte u stopostotnom iznosu.

„Držim da svaki pojedinac u našoj zajednici treba imati jednake šanse, ali da isto tako kao društvo moramo osvijestiti koje potrebe postoje u našem društvu. Uvijek volim istaknuti  da se kao društvo moramo pobrinuti za one naše najmlađe članove jer oni sami naprosto ne mogu, kao i za sugrađane treće životne dobi, koji su dali svoj doprinos tijekom svog životnog vijeka i trebamo im se na neki način odužiti. Treća kategorija o kojoj trebamo voditi brigu su osobe s posebnim potrebama i tu zajednica treba doista imati otvoreno srce i razmišljati kako im pružiti šansu. Iskustva govore da kada se pruži šansa, rezultati su puno veći od očekivanja. Upravo zato su Istarska županija, Grad Pula i  Savez samostalnih sindikata Hrvatske osnovali Zaštitnu radionicu Tekop Nova, ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom s ciljem pomoći ranjivim skupinama. I ovaj projekt je svakako hvalevrijedan jer pruža ono što je važno, a to je dati šansu i onda se svaki pojedinac može iskazati, ali bitno je imati tu priliku. Čestitam svima koji su sudjelovali i vjerujem da će i u narednoj perspektivi biti prostora za još ovakvih projekata“.

U ime nositelja projekta Općine Marčana, obratio se i načelnik Predrag Pliško zahvalivši se svim partnerima.

„Zapošljavanje ranjivih skupina u našem društvu još je uvijek stigmatizirano, nepoznato i rijetko te smo ovim projektom doprinijeli u stvaranju pretpostavki za povećanje zapošljavanja osoba, koje iz bilo kojeg razloga spadaju u ranjive skupine“, kazao je načelnik.

Ovo je jedan od tri projekata financiranih iz sredstava za Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula te je gradonačelnik Pule Filip Zoričić izrazio zadovoljstvo i važnost ovog i sličnih projekata.

Projekt je okupio 5 udruga, jednu općinu i 1 zakladu. Svi zajedno provodili su aktivnosti koje mogu pomoći da se ranjive osobe zaposle. Projekt je predstavljen kroz iskustvo koje su iznijeli predstavnici partnerskih organizacija: Ivica Tolić i Alma Zulim iz Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Ozren Catela iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama, Snježana Raić iz Društva multiple skleroze Istarske županije te Jakov Benazić iz Općine Marčana.

Na konferenciji su sudjelovali renomirani stručnjaci i predstavnici različitih institucija, koji su predstavili niz primjera dobre prakse.

Cilj projekta je kroz stvaranje preduvjeta za zapošljavanje osoba iz ranjivih skupina osvijestiti o važnosti socijalne uključenosti svih skupina jednog društva, jedne zajednice. Dodatno, posebna pažnja je išla u smjeru smanjenja diskriminacije s obzirom na to da je prepoznata kao ozbiljna prepreka za socijalnu uključenost ranjivih skupina, posebice kroz zapošljavanje.

Kroz ovaj projekt provodile su se osnaživanja i pripreme ranjivih skupina za lakše zapošljavanje, te aktivnosti pripreme i osvještavanja poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja ranjivih skupina te njihovo umrežavanje i potencijalno matchiranje.

Nadalje, educirali su se mentori i osigurale njihove plaće za praćenje osoba iz ranjivih skupina na posao kako bi im olakšali prilagodbu i pomogli u prilagodbi i savladavanju poteškoća u prvih nekoliko mjeseci zaposlenja. Nadalje, u sklopu ovog projekta izradili su se edukacijski kurikulum „Manager i management društvenog poduzeća“ te su provedene edukacije budućih društvenih poduzetnika, provodile su se radionice društvenog inoviranja te je izrađen program djelovanja Social impact HUBa. Uz sve organizirano je niz PR aktivnosti sa ciljem osvještavanja o važnosti socijalne uključenosti ranjivih skupina kroz medijsku kampanju, kratki dokumentarni film, video sadržaje, javne događaje, te suradnju sa influencerima.

Ukupna vrijednosti projekta iznosi 292.153,69EUR te je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Galerija fotografija