Istarskoj županiji, njezinim agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata vrijednih 4,2 milijuna eura

Istarskoj županiji, njezinim agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata vrijednih 4,2 milijuna eura

Istarska županija je ostvarila sjajan uspjeh na Programu prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027., a rezultati su danas predstavljeni u Poduzetničkom centru Coworking Pula. Na konferenciji za novinare sudjelovali su istarski župan Boris Miletić, ravnateljica JU „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Ivana Dragišić, direktor Istarske razvojne agencije - IDA d.o.o. Boris Sabatti, direktor Istarske regionalne energetske agencije - IRENA d.o.o. Dalibor Jovanović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI d.o.o. Igor Merlić, dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca, ravnateljica Istarske kulturne agencije - IKA Aleksandra Vinkerlić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Bruno Kostelić i viša savjetnica za EU projekte u Javnoj ustanovi Natura Histrica Ana Ljubić.

Uvodno su se prisutnima obratili ravnateljica Regionalnog koordinatora Dragišić i župan Miletić, koji su se osvrnuli na ostvarene rezultate i sam Program, nakon čega je uslijedilo predstavljanje svih projekata. 
„Program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast. Programsko područje obuhvaća 8 hrvatskih županija i 25 talijanskih. Poziv za ove projekte je bio objavljen u prvom tromjesečju prošle godine, a rezultati su nakon evaluacije i vrednovanja predstavljeni krajem godine. 110 projekata je prošlo administrativnu provjeru s time da je u kvalitativnoj provjeri odobreno 55 projekata ukupne vrijednosti 92 milijuna eura, čime je iscrpljena alokacija za taj prvi poziv“, kazala je Dragišić. 

„Izražavam veliko zadovoljstvo uspjehom naše regije, a kojeg najbolje potvrđuje podatak da je za sve korisnike na području Istarske županije odobreno ukupno 8.427.452,07 EUR, od čega je Istarskoj županiji, županijskim ustanovama i agencijama za ovih 14 projekata odobreno čak 4.197.409,59 EUR. Projekti se odnose na područja poput plave ekonomije, zaštite i valorizacije prirodnih resursa, pomorskog i multimodalnog transporta i prilagodbe klimatskim promjenama“, istaknuo je župan.

„Neki od ponajboljih projekata u Istarskoj županiji bili su financirani upravo putem ovog programa te su bili i primjeri dobre prakse u RH. Podsjetit ću na lani okončan projekt FIRESPILL u sklopu kojeg je nabavljena vrijedna vatrogasna brodica, ali i oprema za naš Nastavni zavod za hitnu medicinu. Tu su i projekti KEY Q+ županijske Agencije za ruralni razvoj Istre i projekt naše IRENA-e COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas“, poručio je Miletić uputivši čestitke i zahvale svima koji su pisali projekte. 

Istarskoj razvojnoj agenciji - IDA d.o.o. odobreno je četiri projekata, a u jednom ima ulogu vodećeg partnera, dok u preostala tri onu partnera. 

„Vrijednost projekta je oko 7,5 milijuna eura, od čega će IDA-i pripasti otprilike 1,2 milijuna eura, a pokrivaju područja digitalizacije, plave ekonomije, mobilnosti, te turizma i održivog razvoja“, kazao je direktor Sabatti. 

 „IRENA će provoditi tri projekta, a u dva smo vodeći partner. Sva tri projekta tiču se procesa zelene tranzicije, no tematski su različiti. Projektom AWARE se, primjerice, potiču procesi cirkularne ekonomije, a u aktivnosti će biti uključeni učenici osnovnih i srednjih škola“, rekao je direktor Jovanović.  

„Projekt Sokrat je iskorak u onome što je Upravni odjel za kulturu i zavičajnost radio do sada jer smo se od baštine odmaknuli prema suvremenoj umjetnosti. Osnovna ideja projekta je umrežavanje suvremene umjetnosti s obrtima, suvremenim dizajnom, kulturnim i kreativnim industrijama. Njegova vrijednost je 2,4 milijuna  eura, od čega Istarska županija dobiva 310 tisuća eura“, rekao je pročelnik Torbica. 

„Projekt Cyros ima kao cilj razvoj zajedničkih prekograničnih biciklističkih ruta i njihovo povezivanje s intermodalnim prijevozom. Projekt je težak 2,7 milijuna eura, a za Istarsku županiju ide 370 tisuća eura i započet ćemo ga početkom ožujka“, istaknula je pročelnica Prodan Mraković. 

„Agenciji za ruralni razvoj Istre odobren je projekt TESTEAT, a čiji je glavni cilj nadogradnja Edukacijsko-gastronomskog centra Istre, na Gortanovom brijegu blizu Pazina, na način da će se opremiti vanjska kuhinja s vanjskom pećnicom i termo blokom gdje će se održavati edukacije pripreme jela na roštilju“, rekao je direktor Merlić.

„IKA vas vodi u filmsko putovanje kroz Hrvatsku i Italiju, svjesni potencijala kojeg Istra kao filmska destinacija ima. Napravili smo pothvat i popisali 130 filmova koji su snimani u Istri. Kroz projekt REEL odlučili smo ih kapitalizirati i iskoristiti razvoj održivog turizma, koji ima dva trenutka. Jedan je kada filmska ekipa boravi u zajednici, a drugi kada gledatelj pogleda film i poželi ponoviti emocije iz filma i posjetiti mjesto snimanja iz filma“, pojasnila je ravnateljica Istarske kulturne agencije Vinkerlić. 

Na projektu WASTEREDUCE kao partneri sudjeluju i Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije i županijska Javna ustanova Natura Histrica. 

„Cilj je poboljšati gospodarenje otpadom u zaštićenim i Natura 2000 područjima provedbom konkretnih i zajedničkih akcija za rješavanje fenomena otpada različitim pristupima i različitim metodama intervencije“, rekao je Kostelić dodajući da je Županiji odobreno 208 tisuća EURA, koliko je dobila i JU Natura Histrica. 

„Drugi projekt koji imamo je GREW, a odnosi se na upravljanje vlažnim staništima u prekograničnoj regiji Hrvatska-Italija. Radi se zapravo o nastavku projekta CREW, kojeg smo imali u prethodnom programskom razdoblju, a zadržana je  uspješna partnerska struktura. Upravljači vlažnim staništima suočavaju se sa širokim spektrom izazova uslijed klimatskih promjena, stoga će glavne aktivnosti projekta biti usmjerene na razvoj integriranog i uključivog procesa upravljanja. Naše aktivnosti će biti usmjerene na područje posebnog ornitološkog rezervata Palud“, kazala je Ana Ljubić ispred JU Natura Histrica. 
 

Galerija fotografija