Župan Miletić u radnom posjetu Općini Sveti Lovreč

Župan Miletić u radnom posjetu Općini Sveti Lovreč

Istarski župan Boris Miletić je zajedno s pročelnikom Upravnog odjela župana Ivanom Glušcem, održao radni sastanak s načelnikom Općine Sveti Lovreč Markom Ljubešićem i pročelnicom Jedinstvenog Upravnog Odjela Greis Poropat.

Župan Boris Miletić pohvalio je razvoj i napredak u Općini Sveti Lovreč koji su posebno vidljivi prethodnih godina.

„Posebno me veseli što nam, vjerujem, ubrzo predstoji uređenje Kuće orgulja, važne institucije i kulturno-turističkog punkta koji će biti smješten u Svetom Lovreču. Izabrali smo Sveti Lovreč Pazenatički zbog vrijednih povijesnih orgulja u župnoj crkvi,  kao i zbog organizacije Festivala Organum Histriae, čije sufinanciranje povećavamo iz godine u godinu. Hvalevrijedan je i višegodišnji projekt Općine obnove gradskih zidina, koji je u određenim fazama podržala i Istarska županija, a s kojim se želite dodatno pozicionirati kao kulturno-turistička destinacija“, kazao je župan Miletić istaknuvši kako će Županija nastavljati podupirati kvalitetne projekte, koji su usmjereni prema poboljšanju života svih stanovnika Općine, kao što je to slučaj u svim dijelovima Istre.

Načelnik Općine Marko Ljubešić zahvalio je županu na dolasku i na izrazito dobroj suradnji, a osvrnuo se i na ostale investicije i planove. Na sastanku su, tako, razmotreni brojni projekti i inicijative s ciljem unapređenja života stanovnika Svetog Lovreča te jačanja kulturno-turističke ponude ovog prekrasnog gradića. Osim Kuće orgulja, govorilo se i cestovnoj te obrazovnoj infrastrukturi.

Vodstvu Općine je pojašnjeno kako se nerazvrstana cesta Pilj - Jural ne može postaviti pod ingerenciju Županijske uprave za ceste Istarske županije, zbog Uredbe o mjerilima za razvrstavanje javnih cesta. Naime, predmetna Uredba propisuju da se u lokalne ceste prema osnovnim mjerilima razvrstavaju ceste koje povezuju sjedište grada, odnosno općine s naseljima s više od 50 stanovnika unutar grada ili općine, dok naselje Jural ima 18 stanovnika prema Popisu iz 2021. godine.

Izdvajamo i važnu temu ulaganja u školsku dvoranu OŠ Joakima Rakovca, posebno u vidu ulaganja u novi parket, gdje je Istarska županija potvrdila kako će se ulaganja u ovu školu nastaviti i u buduće. Podsjećamo, Istarska županija je kontinuirano ulagala u OŠ Joakima Rakovca. U proteklih 15-ak godina izvršena je zamjena kotla, zamjena vanjske stolarije, kompletna sanacija pročelja, legalizacija zgrade, nabava školskog namještaja i kuhinjske opreme, te posebno nabava opreme za TZK, obloga zidova i nabavka novih reflektora u sportskoj dvorani, kao i niz hitnih intervencija i tekućeg održavanja. Ti su radovi bili ukupne vrijednosti veće od 250 tisuća eura.

Galerija fotografija