Župan Miletić i gradonačelnik Bassanese potpisali Ugovor o zajedničkom opremanju Srednje škole Umag te najavili početak upisa

Župan Miletić i gradonačelnik Bassanese potpisali Ugovor o zajedničkom opremanju Srednje škole Umag te najavili početak upisa

Ispred nove zgrade Srednje škole u Umagu, župan Boris Miletić i gradonačelnik Vili Bassanese danas su službeno najavili početak upisa u smjerove jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije, od školske godine 2024./25. Također, potpisali su i Ugovor o isplati kapitalne donacije za opremanje srednje škole,a  kojim se  Istarska županija i Grad Umag obvezuju troškove podmiriti u jednakim omjerima, odnosno svaka strana u visini od 50 % predviđenog troška u iznosu od cca 400 tisuća EUR. 

„Posebno me veseli današnji dan i čin potpisivanja Ugovora za opremanje srednje škole u Umagu, a koji je od iznimnog značaja kako za Grad Umag, tako i za Županiju", rekao je župan Miletić, pritom podsjetivši na brojne projekte koje Istarska županija, u suradnji s istarskim gradovima, poduzima s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

„Mislim da je to izuzetak da se jedan Grad odluči izgraditi jedan ovakav objekt u funkciji srednjeg školstva. Drago mi je da djeca ove godine mogu početi pohađati nastavu u ovoj ustanovi. Iskrene čestitke i zahvala!“, zaključio je župan Miletić. 

„Obrazovanje je oduvijek bilo temelj civilizacijskog dosega i pitanje demografskog opstanka i razvoja zajednice. U slučaju Grada Umaga, srednja škola je pitanje našeg prava na obrazovanje, održivosti i razvoja. Mi u Umagu samo želimo biti jednaki i kada smo različiti, želimo imati ista prava kao i ostali. Upravo stoga smo nakon 12 godina mukotrpnog rada i upornosti uspjeli. Sami smo izgradili srednju školu i dalje nastavljamo graditi obrazovni kampus. Funkcija obrazovanja na razini društva polazi od socijalnih, kulturnih, političkih i ekonomskih ciljeva, a svaki je usko vezan uz obrazovanje, što konačno utječe na ukupni razvoj Umaga, Istre i Hrvatske. Dakle, izgradnja kvalitete života građana je konačni cilj svih aktivnosti koje dnevno poduzimamo u našem društvu, a to je temeljni smisao bavljenja politikom kojim bi se svi trebali voditi“, naglasio je umaški gradonačelnik. 

„Ovim simboličnim činom, naš san postaje realnost i ponos te ovim putem želim zahvaliti prvenstveno svim građanima Umaga na povjerenju, strpljenju i podršci, svim kolegicama i kolegama na odrađenom poslu te svakako Županiji i županu na suradnji. Ovo je potpuno nova stranica za Grad Umag i velika pobjeda za sve naše učenike koji će moći pohađati srednju školu u svome gradu“,  zaključio je Bassanese prilikom obilaska novoizgrađene srednje škole.

Srednja škola se prostire na tri etaže s cca 3500 m površine te sadrži 23 što učionica, kabineta i praktikuma te sve ostale sadržaje po najzahtjevnijih standardima i potrebama za kvalitetan i siguran boravak. Zbog poznatih okolnosti pri izgradnji i protoka vremena, trenutna vrijednost ukupne investicije iznosi gotovo 10 milijuna eura.

Galerija fotografija