Župan Miletić na 9. Festivalu multikulturalnosti: Nemojte dijeliti ljude

Župan Miletić na 9. Festivalu multikulturalnosti: Nemojte dijeliti ljude

U Novigradu je jučer održan 9. Festival multikulturalnosti, manifestacija koju je pokrenula Istarska županija kako bi slavila bogatstvo različitosti. I naa ovogodišnjem Festivalu nacionalne zajednice predstavile su svoj rad, kulturu, običaje i vrijednosti, a u uvodnom dijelu prisutnima su se obratili župan Boris Miletić i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

„Tri godine nisam politički progovorio kao župan, ali danas mi je doista teško kad vidim što se događa u Hrvatskoj. Teško mi je prihvatiti da se danas manjine u Hrvatskoj dijele. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa, sa svojom kulturom i tradicijom i danas iz Istre šaljemo apel čitavoj Hrvatskoj: nemojte dijeliti ljude, ni po vjeri, ni po nacionalnosti, ni po ičemu drugome. Novigrad i Istra danas šalju poruku da su naše različitosti vrednota“, poručio je župan Miletić.

"Drago mi je da je Novigrad ove godine po prvi put domaćin Festivala multikulturalnosti. Multikulturalnost je koncept koji uključuje suživot naroda, vjera, kultura i jezika na jednom području, gdje upravo Istra odlično oslikava taj koncept kojeg živimo i mi u Novigradu već dugi niz godina. To bogatstvo raznolikosti nije samo moto Istre nego i cijele Europske unije. U ime Grada Novigrada-Cittanova zahvalio bih se Istarskoj županiji na čelu sa županom Borisom Miletićem te pročelnici Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tei Batel što su nam dali mogućnost da ugostimo jednu ovakvu manifestaciju", kazao je gradonačelnik Milos.

Na Festivalu su nastupili: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Slovensko kulturno društvo „Istra“, Udruga Roma Istre, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“, Zajednica Albanaca Istarske županije, Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri, KUD „Bosna“ Istarske županije i Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“. Na štandovima će se predstaviti: KUD „Bosna“ Istarske županije, Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ Pula, Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“, Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri; Udruga Roma Istre i Zajednica Albanaca Istarske županije.