Zdravstvena zaštita u fokusu sastanka župana Miletića i Komadine

Zdravstvena zaštita u fokusu sastanka župana Miletića i Komadine

Župan Boris Miletić i župan Zlatko Komadina sa suradnicima održali su danas, u sjedištu Primorsko-goranske županije, u Rijeci, radni sastanak na kojem su razgovarali o izazovima s kojima se dvije županije susreću prilikom održavanja razine dostupnosti zdravstvene zaštite.

“Problem je složen. Razmatrali smo donošenje određenih stimulativnih mjera materijalne naravi prema liječnicima koji se odluče za obiteljsku medicinu i definitivno moramo prihod od turizma, na koji imamo pravo kao gradovi, općine i županije, sve više usmjeravati zdravstvenoj zaštiti”, rekao je župan Komadina, dodajući i da mladi sve manje nalaze interesa u medicinskim zanimanjima, posebice za djelatnosti medicinskih sestara i liječnika.

“Onaj dio koji to i završi, završava u zapadnoj Europi tako da više niti naše unutarnje migracije ne upotpunjavaju potrebe, pogotovo u turističkoj sezoni, ali isto tako i za redovnu primarnu zaštitu obiteljske medicine”, zaključio je Komadina.

Župan Miletić je naglasio da je zdravstvo jedan veliki izazov u cijeloj Hrvatskoj, koji je posebno naglašen na Jadranu.

“Danas smo iznjedrili određena iskustva koja možemo primijeniti u Istarskoj županiji, a jedan dio toga preslikati i u Primorsko-goransku. S druge strane, čuli smo mjere koje provodi ova županija, od kojih se ističe suradnja između javnih zdravstvenih ustanova. Svi skupa volimo reći da nam je zdravlje na prvom mjestu, ali susrećemo se s raznim izazovima te imamo osjećaj da na razini države, posebice primarne zdravstvene zaštite, nema toliko sluha koliko bi trebalo imati”, rekao je Miletić.

Na sastanku su u ime Primorsko-goranske županije sudjelovali i zamjenik župana Vojko Braut, pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj, ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić i zamjenik ravnateljice Doma zdravlja PGŽ Goran Trbojević, dok su u ime Istarske županije sudjelovali pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić te zamjenica ravnatelja Istarskih domova zdravlja Kristina Đuherić.

Goste je uoči sastanka u Thalassotherapiji Opatija dočekao ravnatelj Viktor Peršić koji je predvodio obilazak ove uspješne županijske ustanove.

Galerija fotografija