Potpisan Sporazum o suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025

Potpisan Sporazum o suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025

Potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture Piran - Pirano 2025, održano je danas u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u Puli, a prisustvovali su zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, župan Općine Piran Đenio Zadković, župan Općine Izola Danilo Markočič, župan Općine Ankaran Gregor Strmčnik, te župan grada Koper Aleš Bržan.

Naime, Općina Piran jedan je od četiri finalista u užem izbora za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2025. za Sloveniju, a pod geslom „Val promjena“ kandidatura ima prekogranična obilježja jer su ga podržali i susjedi iz Hrvatske i Italije. 

U uvodnom dijelu prisutnim su se obratitili pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica i voditeljica kandidature projekta „Piran-Pirano 4 Istra EPK 2025“ Martina Gamboz.

Prema riječima pročelnika Torbice, u programu „Forma Viva“ koji se bavi likovnošću, sudjelovat će Pučko otvoreno učilište Poreč, međunarodna kiparska škola Montraker i Mediteranski kiparski simpozij. U programu „IstraCine“ uključeni su Pulski filmski festival, Motovun Film Festival, Istarska filmska komisija, Pulska filmska tvornica i PorečDox. "Forum Babilon" bavi se literaturom, a sudionici će biti 
i Sajam knjige u Puli, Forum Tomizza, Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Kuća pisaca iz Pazina i Gradska knjižnica Pazin. U programu koji će se baviti istarskom poslijeratnom poviješću i migracijama sudjelovat će Povijesni i pomorski muzej Istre, Etnografski muzej Istre i Istarsko povijesno društvo. 
Gradonačelnik Pirana Đenio Zadković zahvalio se na podršci, poručivši kako je nadilaženje granica jedna od temeljnih odrednica kandidature. 

- Današnji svečani događaj predstavlja važnu prekretnicu u realizaciji naše vizije o povezivanju. Za Istru i Sjeverni Jadran naša je kandidatura povijesni događaj bez premca.  Zajednički nam je ljubav prema Istri, ljubav prema Istri kao načinu života, ljubav prema ljudima koji su povezani morem, kako na slovenskoj, tako i na hrvatskoj strani Istre, kazao je gradonačelnik Zadković.

Prije samog čina potpisivanja, okupljenima se obratio i župan Radin koji je rekao da nije bilo nikakve dvojbe oko pružanja podrške kandidaturi Pirana ta Europsku prijestolnicu kulture.

- Nismo imali nikakvu sumnju jer znamo vrlo dobro da pripadamo istom povijesnom, kulturnom, civilizacijskom arealu, tim više što je ta inicijativa prepoznata i od strane Trsta, Venecije, Muggie, Regije Veneto, a isto tako prepoznata je od svih 10 istarskih gradova. To je i naša kandidatura, kandidatura jednog svijeta koji želi biti zajedno, koji želi surađivati, koji putem kulture želi pronaći način kako se dodatno zbližiti, istaknuo je župan. 
 

Galerija fotografija