Održana završna konferencija projekta SUPPORT

Održana završna konferencija projekta SUPPORT

Danas je održana virtualna završna konferencija projekta SUPPORT, koja se zbog pandemije COVID-19 nije mogla održati uživo u Njemačkoj. S 91 registriranih sudionika i preko 100 osoba koje su gledale prijenos, konferencija je imala vrlo dobru posjećenost.

Svi predstavnici projektnih partnera podijelili su u tri sesije svoja iskustva, primjere dobre prakse, probleme u implementaciji, savjete i pilot projekte. U prvom dijelu pozornost je bila usmjerena na ključnu temu energetske učinkovitosti s kojima se susreću svi gradovi i općine. Drugi dio bio je posvećen sustavima mjerenja i praćenja energetske potrošnje koji su razvijeni kao mrežne platforme, poput ISGE.

Treći dio konferencije bio je usmjeren na pilot projekte i aktivnosti. Upravo takvu aktivnost pod nazivom Save@work Istria proveo je Upravni odjel za gospodarstvo zajedno s gradovima Buje, Buzet, Labin i Općinom Vrsar. Cilj je bio da se bez ikakvih investicija i samo uz promjenu ponašanja djelatnika izmjeri kolike uštede mogu postići upravne zgrade navedenih gradova i općine. Aktivnost se provodila 10 mjeseci do finalne konferencije, ali provest će se do punih 12 mjeseci kako bi se dobila cjelovita slika potrošnje električne energije i vode u svakoj od zgrada koje sudjeluju. Grad Buzet je tijekom proteklih 10 mjeseci uspio uštedjeti preko 30 % u odnosu na prosjek potrošnje u razdoblju 2017.-2019., postavivši visoku ljestvicu za ostale sudionike te se ovaj rezultat može mjeriti s najboljim rezultatima koje je Save@work projekt postigao u Europi.

Link na snimak cijele završene konferencije možete pogledati OVDJE.