Potpisani ugovori za projekte i programe udruga nacionalnih manjina

Potpisani ugovori za projekte i programe udruga nacionalnih manjina

U zajednici Talijana - Circolo danas je održan sastanak s predstavnicima udruga nacionalnih manjina u Istarskoj županiji, kojem su prisustvovali obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin, zamjenica župana Giuseppina Rajko i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio župan Radin osvrnuvši se na značaj manjinskih zajednica u istri.

- Usprkos svemu godinama i dalje uspijevate čuvati, razvijati i promicati ono što je vaša specifičnost i naše bogatstvo, a to su jezik, kultura i običaji. Vrlo dobro znam što to znači jer sam četrnaest godina proveo u ovoj zgradi kao predsjednik jedne takve udruge, odnosno Zajednice Talijana Pula. Moj angažman je bio na volonterskoj bazi jer kad osjećate pripadnost svojoj kulturi, jeziku, običajima ništa nije teško, istaknuo je župan. 

Osvrnuo se i na teška vremena, obilježena pandemijom, koja sa sobom nose i gospodarsku krizu i manjak sredstava u županijskom proračunu. Ovo potonje se reflektira i na financijsku podršku koju Županija može izdvojiti za manjinske zajednice.

- Sredstva koja ćete dobiti su daleko ispod one razine koja bi trebala biti, i daleko ispod onoga što su u ovome trenutku vaše realne potrebe. Uvjeren sam kako je to prolazno i kako ćemo u drugom djelu godine imati svojevrsno uskrsnuće svih aktivnosti i jednu normalnost, a koja će ovisiti o procijepljenosti stanovništva, rekao je Radin zahvalivši se udrugama na trudu, radu i požrtvovanosti.

Na susretu se razgovaralo i o uspješnoj suradnji na realizaciji mjesečne emisije „Multikulturalnost u Istri“, koja se počela emitirati početkom 2020. godine na lokalnoj televiziji, a pokrenuta je i financirana od strane UO za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine. Vrijedan je i zajednički projekt izrade dvojezične knjižice „Multikulturalnost u mojoj Istri - La multiculturalità nella mia Istria“, također, financiran od strane Županije. Dotaklo se i teme Festivala multikulturalnosti, čije je održavanje predviđeno početkom svibnja, no sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.  

Sredinom siječnja Istarska županija je objavila Javni natječaj namijenjen pružanju financijske podrške aktivnostima udruga nacionalnih manjina i drugih neprofitnih organizacija, a danas su potpisani ugovori za 36 projekata i programa udruga nacionalnih manjina, ukupne vrijednosti u iznosu od 263.000,00 kuna. Riječ je o projektima i programima koji doprinose očuvanju i valorizaciji kulturne baštine nacionalnih manjina, te za obilježavanje značajnih obljetnica nacionalnih manjina. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge Albanaca Istarske županije, KUD-a „Bosna“ Istarske županije, Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, Demokratske zajednice Mađara Hrvatske - Udruga za Istru, Mađarskog kulturnog društva „Moricz Zsigmond“, Makedonskog kulturnog društva „Sv. Kiril i Metodij“, Makedonskog kulturnog foruma, Udruge Roma Istre, Slovenskog kulturnog društva „Istra“, Srpskog kulturnog centra u Istri, Srpskog kulturnog društva Istre „Nikola Tesla“, te Zajednice Srba u Istri.
 

Galerija fotografija