Održan radni sastanak župana Radina i gradonačelnika Miletića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Održan radni sastanak župana Radina i gradonačelnika Miletića s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održani radni sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i obnašatelja dužnosti istarskog župana Fabrizija Radina, te gradonačelnika Pule Borisa Miletića, a kojem su prisustvovali i zamjenice župana Sandra Ćakić Kuhar i Giuseppina Rajko, te pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac. Uz predsjednika Vlade, na susretu su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zastupnik u Hrvatskom saboru Anton Kliman i glasnogovornik Vlade RH Marko Milić. 

Nakon sastanka ministrica Vučković uručila je ravnatelju Lučke uprave Poreč Branku Curiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23./I.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ za luku Santa Marina, čija vrijednost iznosi 37.306.866,25 kuna. 

Provedbom investicije ribari dobivaju novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti, a realizacijom projekta podignut će se efikasnost i kvaliteta aktivnosti ribara te tako ubrzati i poboljšati njihov rad. Osim toga, ovim će se ulaganjem pojačati transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina. Predloženi projekt uređenja ribarske infrastrukture u luci Santa Marina osim što ribarima donosi novu kvalitetu operativnog rada, u velikoj mjeri dugoročno rješava problem sigurnosti priveza, pristajanja, ukrcaja i iskrcaja ribe,  kao i bolje opsluživanje domaćeg stanovništva. Luka Santa Marina, odnosno predmetna investicija planirana je kao jedna od najjačih luka izvoza ribe u Istri.

Uslijedile su izjave za medije, koje su dali predsjednik Vlade, istarski župan i gradonačelnik Miletić.

Premijer se zahvalio na gostoprimstvu dodajući kako su današnji razgovori bili sadržajni, a odnosili su se na razvoj Istarske županije, suradnju s Vladom i različitim resorima. Osvrnuo se na posjet Višnjanu, gdje je jutro obišao gospodarsku zonu Milanezi i razgledao pogon za pročišćavanje otpadnih voda, hvalevrijednom projektu Hrvatskih voda i Općine, a čija vrijednost premašuje 13 milijuna kuna. Najavio je i kako će nakon Županije, razgledati obnovu Arheološkog muzeja Istre i susreti se s vodstvom Uljanik brodogradnje 1856. Također, osvrnuo se i na brojna ulaganja na području Istre, napomenuvši da je kroz sredstva EU fondova ovdje realizirano oko 2,5 milijardi kuna vrijednih projekata.

Župan Radin je izrazio zadovoljstvo sa sadržajem današnjih razgovora, koji su prema njegovim riječima, bili okrenuti prema budućnosti ovoga kraja. 

- Napravili smo procjenu dobroga što je do sada učinjeno i što nam još predstoji, odnosno koja su otvorena pitanja. Postavio sam pitanje nastavka protokola suradnje između Republike Hrvatske i Republike Slovenije oko korištenja bolnice u Izoli za životno ugrožene pacijente s područja Bujštine. To je jedan projekt koji je funkcionirao do kraja prošle godine i za što postoje svi preduvjeti, a i razumijevanje premijera da se nastavi i ubuduće. Dotaknuli smo se i problema koje imamo s COVID-om i funkcioniranjem naše OB u Puli i tu smo naišli na razumijevanje, rekao je Radin zaključivši da postoje svi preduvjeti da se dobra suradnja između lokalne samouprave, Istarske županije i Vlade RH nastavi i u narednom periodu. 

Gradonačelnik Miletić se osvrnuo na šest konkretnih točaka o kojima se raspravljalo na sastanku, poput akutne situacije u OB Pula i zahtjevom Bolnice za dodatnim kadrom za što je premijer pokazao razumijevanje, te će razgovarati s resornim ministrom zdravstva. 

- Druga točka je pitanje turističke sezone i regionalnog pristupa prema COVID regijama jer je postojeći pristup NUTS 2 regija nama apsolutno neprihvatljiv i smatram da bi bilo puno mudrije pristupiti kao i prošle godine, kako bi i hrvatski turizam, a znamo da istarski turizam čini jednu trećinu, imao od toga koristi, izjavio je Miletić. Ostale teme koje je spomenuo su bespravna gradnja i parcelacija poljoprivrednog zemljišta u Istri, otvaranje Medicinskog fakulteta u Puli, brojni sporovi koje istarske općine i gradovi imaju s RH, te model financiranja županijskih uprava za ceste za koji smatra da je nepravedan i da ga treba mijenjati.
 

Galerija fotografija