Knjižica Istra ecoxperience - sve eko iz Istre od sada i u obliku mrežne stranice

Knjižica Istra ecoxperience - sve eko iz Istre od sada i u obliku mrežne stranice

Knjižicu Istra ecoxperience - sve eko iz Istre, prije tri godine osmislio je i izdao Upravni odjel za turizam Istarske županije, a nastala je na temelju dokumenta Zeleni plan Istarske županije, te rukovodeći se načelima održivog razvoja koje promovira Županija. 

U knjižici su objedinjeni brojni eko-prijateljski sadržaji u Istri, kao što je privatan smještaj Eco Domus, hoteli i kampovi koji posjeduju neku od eko markica, ekološki proizvođači sa svojim eko proizvodima, poput malinovog ulja, vina, piva, raznog voća i povrća, lavande i proizvoda od lavande, brašna i žitarica, meda i drugih pčelinjih proizvoda itd. Također, u brošuri su navedene zelene plaže, zaštićena područja, muzeji i tematski parkovi, punionice za e-vozila i e-bicikle, te eko-prijateljske aktivnosti i manifestacije. 

Velik doprinos u prikupljanju i objedinjavanju navedenih sadržaja dali su partneri i suradnici Odjela: Istarska razvojna turistička agencija IRTA d.o.o., Odjel za Bike&Outdoor, Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI d.o.o., Turistička zajednica Istarske županije, Javna ustanova Natura Histrica i dr.

- Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma, te se ovom knjižicom nastoji popularizirati i osvijestiti lokalno stanovništvo, poduzetništvo, ali i turiste o postojanju takve eko-prijateljske ponude u našoj županiji. Na taj način, želimo doprinijeti očuvanju istarskih prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u našoj regiji poštujući načela održivog razvoja, rekla je pročelnica Nada Prodan Mraković. 

Ono što se u konačnici želi potaknuti je razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog tj. organskog uzgoja, zaštititi prirodne resurse, kulturnu baštinu, običaje i tradiciju lokalnog stanovništva. 
Napomenimo i da je održivi razvoj jedan od glavnih prioriteta Europske komisije za razdoblje 2019. - 2024., koji se namjerava postići primjenom Europskog zelenog plana, a čemu će znatan doprinos dati i digitalna transformacija društva kroz primjenu Digitalne strategije EU. Naime, digitalne tehnologije su ključne za dostizanje klimatske neutralnosti Europske unije do 2050. godine, što je cilj Zelenog plana i namjere da se zaštiti zdravlje građana Europske unije, posebice u kontekstu klimatskih promjena i očuvanja okoliša, uporabi čiste energije i prirodnih resursa.

Na tragu tih smjernica, Istarska županija je tiskanu brošuru odlučila obogatiti i digitalnim izdanjem, odnosno mrežnom stranicom, koja korisnicima nudi puno šire mogućnosti pretrage, veću dostupnost i usklađenost s modernim tehnologijom.

Na stranicama istraecoxperience.com su, tako, objavljeni svi sadržaji koji se nalaze u tiskanoj brošuri, ali i dodatni sadržaji poput video uratka, koji će se ubuduće kontinuirano nadograđivati. 

Kao i u tiskanoj varijanti, mrežna stranica je dostupna na 4 jezika (hrvatski, engleski, talijanski i njemački), a tu je i interaktivna karta Istre na kojoj su prikazani svi sadržaji. Također, na stranicama će se objavljivati zanimljivosti i novosti iz područja ekologije i održivog razvoja, kao i kvartalni bilten županijskog Odjela za turizam s korisnim informacijama o novim trendovima, primjerima dobre prakse i savjetima za društveno odgovorno poslovanje.

Stranice su prilagođene za pretraživanje u desktop i mobilnoj varijanti, te hrvatskom i europskom zakonodavstvu o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, pogotovo za starije osobe i osobe s invaliditetom. 

Glavna ideja je da se svakom sadržaju omogući proširenje i posebno predstavljanje koje je putem tiskane brošure bilo ograničeno, a stranice se namjeravaju posebno optimizirati za SEO i integrirati s društvenim mrežama, što će omogućiti bolju vidljivost i veći doseg stranica prema ciljanoj publici. Dugoročno gledajući, intencija je da stranice postanu referentno mjesto za pretraživanje eko-prijateljskih sadržaja u Istri.