Župan Miletić: Skupštini ću predložiti prihvaćanje više od polovice pristiglih amandmana na Proračun

Župan Miletić: Skupštini ću predložiti prihvaćanje više od polovice pristiglih amandmana na Proračun

U četvrtak 16. prosinca održat će se posljednja ovogodišnja sjednica Skupštine Istarske županije, a istarski župan Boris Miletić na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo na dvije glavne točke dnevnog reda. 

Prva se odnosi na predstavljanje Provedbenog programa Istarske županije za razdoblje 2022. - 2025. godine, a riječ je o kratkoročnom aktu strateškog planiranja kojim se usmjerava cjelokupni društveni i gospodarski razvoj županije.

„Program predstavlja daljnji plan razvoja Istre, a koji se temelji na ravnomjernom i održivom razvoju, istraživanju i inovacijama, odgovornom upravljanju prirodom i okolišem, potpunoj digitalizaciji, kvaliteti i dostupnosti javnih usluga, digitalnoj transformaciji gospodarstva, cjelovitom prometnom povezivanju i gospodarskom rastu. Kad govorimo o našoj viziji Istre ona je zelena, otporna, povezana i pametna regija prepoznatljivog identiteta i visoke kvalitete života, koja svoj razvoj temelji na inovativnom i konkurentnom gospodarstvu. Zahvaljujući odabiru odgovarajućih javnih politika, Provedbeni program Istarske županije je progresivan, otvoren i zelen“, istaknuo je župan Miletić dodajući kako je Provedbeni program opsežan dokument, koji na stotinjak stranica donosi detaljno razrađene prioritete, kao i viziju i misiju Istarske županije za nadolazeće razdoblje. 

U izradi Provedbenog programa sudjelovala su sva upravna tijela Istarske županije uz stručnu pomoć javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove. Provedbeni program obuhvaća cjelokupni konsolidirani Proračun Istarske županije, odnosno sve proračunske korisnike pa i svi oni bili uključeni u izradu.

„Iako to nije zakonska odredba, Provedbeni program Istarske županije naći će se na vijećničkim klupama na predstojećoj sjednici Skupštine kako bismo njegovim predstavljanjem na najvišem tijelu Istarske županije upoznali vijećnike s ovim strateškim aktom koji će usmjeriti daljnji razvoj Istre“, poručio je župan. 

Druga tema o kojoj je govorio župan je usvajanje Prijedloga proračuna za 2022. godinu i projekcije za 20223. i 2024. godinu, a čemu će prethoditi rasprava o pristiglim amandmanima. Na prijedlog Proračuna Istarske županije za 2022. godinu zaprimljeno je ukupno 23 amandmana i to: 1 amandman Kluba koalicije IDS-DDI, ISU-PIP, ZELENI SAVEZ - ZELENI; 2 amandmana Klub vijećnika HDZ; 13 amandmana Klub vijećnika SDP , odnosno 12 jer je jedna dupliran; 6 amandmana Klub vijećnika MOŽEMO! - Zelena alternativa - ORaH - NL te 1 amandman župana Istarske županije, u svojstvu predlagača.

„Od ukupno 23 amandmana predložit ću Skupštini prihvaćanje njih 12 ili čak 52 %. Predložit ću prihvaćanje jednog amandmana Kluba koalicije IDS-DDI, ISU-PIP, ZELENI SAVEZ – ZELENI, dva amandmana HDZ-a, tri od 13 amandmana SDP-a i 5 od 6 amandmana Klub vijećnika MOŽEMO! - Zelena alternativa - ORaH - NL. Iz navedenog je očito kako se pri razmatranju pristiglih amandmana nismo vodili stranačkom pripadnošću, već u prvome redu, provjerom njihove zakonitosti i provedivosti, kao i njihovom kvalitetom i u konačnici, benefitima za naše sugrađane. To je na tragu moje izjave da želim biti župan koji spaja, koji je uključiv, a neovisno o stranačkom predznaku“, rekao je župan i nastavio:

„Posebno me raduje ovoliki broj pristiglih amandmana što potvrđuje aktivnost rada naših županijskih vijećnika, ali htio bih naglasiti i činjenicu da ću predložiti prihvaćanje čak 12 amandmana od čega su 10 opozicijskih, što je primjerice više no što je Sabor prihvatio amandmana na državni proračun. Podsjetit ću, prihvatili su 9 od preko 350 amandmana. Ukupna vrijednost amandmana koje ću predložiti Skupštini da prihvati iznosi 1,4 milijuna kuna“. 

Prema riječima župana Miletića od 11 amandmana koje će predložiti Skupštini da ih ne prihvati, njih 5 ne mogu se prihvatiti jer su sredstva za to već osigurana u proračunu, jedan amandman je već prihvaćen u onih 12, odnosno dva kluba su podnijela isti amandman, a jedan je amandman dva put predložen. Znači, odbija se svega 4 amandmana ili njih 18,8 % od 23.

Zaključno, župan je rekao da se veseli otvaranju Znanstveno-edukacijskog centra ZEC Kontija, u sklopu EU projekta KLIM, vrijednog gotovo 2 milijuna eura, a čiji su nositelji Općina Vrsar, županijska JU natura Histrica i sama Istarska županija. Također, u siječnju će se svečano otvoriti nova, moderna i suvremeno opremljena Medicinska škola u Puli, investicija vrijedna preko 60 milijuna kuna, a svakako neznačajniji događaj je projekt izgradnje nove, županijske Opće bolnice Pula, čije je otvaranje predviđeno u drugoj polovici siječanja. 

Galerija fotografija