Više od 2,2 milijuna kuna iz županijskog proračuna za projekte i programe udruga u kulturi

Više od 2,2 milijuna kuna iz županijskog proračuna za projekte i programe udruga u kulturi

U Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova danas je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava Istarske županije za projekte i programe udruga i drugih neprofitnih organizacija u okviru Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije za 2022. godinu. Ugovore je s predstavnicima udruga potpisao istarski župan Boris Miletić, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica. 

Javni natječaj je proveo resorni Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, a Odlukom županijske Skupštine udrugama i drugim neprofitnim organizacijama dodijelit će se 2.229.300,00 kuna,  dok je ustanovama, pojedincima i jedinicama lokalne samouprave u prvom krugu natječaja Istarska županija već dodijelila 1.650.000,00 kuna te je ukupna vrijednost Programa javnih potreba u kulturi za 2022. godinu 3.879.300,00 kuna.

Na natječaj za udruge i druge neprofitne organizacije podnesena su 142 prijedloga od kojih će se financirati 62. U prvom krugu, nakon usklađenja, ugovore potpisuje 30 udruga. 

 Prisutnima se uvodno obratio istarski župan Boris Miletić koji je naglasio da je kultura važan segment društvenog života.

„Industrija događanja i kultura općenito proživjele su posebno teške dvije godine, no koje su, srećom, iza nas. Kultura nadograđuje naše spoznaje i obogaćuje naša iskustva, što prepoznaje i Istarska županija. Upravo zato, kulturu visoko vrednujemo, promoviramo i financijski podupiremo. Vaša posvećenost, energija i kreativnost ne poznaju granice i na tome vam hvala“, poručio je župan dodajući kako su posebno značajni oni projekti i programi koji vrednuju istarsku kulturu i tradiciju.

Pročelnik Torbica smatra, pak, da je istarska kulturna scena izuzetno bogata zahvaljujući udrugama, koje su i u doba pandemije uspjele nastaviti s cijelim nizom kvalitetnih programa i projekata. 

„Vjerujem da će sada vaš rad biti još i kvalitetniji. Istarska županija će i dalje biti vaša podrška, što potvrđujemo i ove godine činjenicom da je više od 50 % sredstava iz Programa javnih potreba u kulturi namijenjeno upravo udrugama i neprofitnim organizacijama“, kazao je pročelnik Torbica.

Bila je to ujedno prilika da župan obiđe i upozna se s radom Centra za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova (CMIK,) ustanove čiji je osnivač Grad Novigrad-Cittanova. S radom je započeo 1. siječnja 2022. godine. Osnovna djelatnost CMIK-a je organizacija i promocija raznih kulturno-umjetničkih programa te različitih drugih događanja i manifestacija, namijenjenih svim uzrastima i različitim afinitetima publike. Jedna od temeljnih aktivnosti je i kino-prikazivačka djelatnost (filmske projekcije aktualnih filmova, matineje animiranih i filmova za djecu, razni tematski filmski ciklusi, itd). U okviru djelatnosti je i organizacija i koordinacija aktivnosti kulturnog amaterizma i umjetničkog stvaralaštva lokalnog stanovništva, kroz potporu radu postojećih gradskih kulturno-umjetničkih udruga i društava te osmišljavanje i provođenje novih sadržaja, koji će poticati kulturni amaterizam i umjetničko stvaralaštvo.

Galerija fotografija