Održan prijem za otpravnika poslova Australije u Republici Hrvatskoj

Održan prijem za otpravnika poslova Australije u Republici Hrvatskoj

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan prijem za otpravnika poslova Australije u Republici Hrvatskoj Andreu Biggija, kojega je primila zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita. Na prijemu su sudjelovale i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić te predstavnica Hrvatske gospodarske komore - Županijska komora Pula Ticiana Trošt Kožljan. 

Zamjenica župana Acquavita uvodno je gostu zaželjela dobrodošlicu u Pulu i Istru te je predstavila nove projekte zelene tranzicije Istre, među kojima se ističe pilot projekt u županijskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" u Rovinju, gdje će se realizirati dobivanje toplinske energije iz mora s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti pri čemu će bolnica postati u potpunosti energetski samoodrživa. 

„Sunce i more su naši najvažniji resursi kad govorimo o obnovljivim izvorima energije i postaju sve zastupljeniji i značajniji izvor energije u Istri, a njihovo korištenje donosi i nove gospodarske mogućnosti“, poručila je zamjenica Acquavita.

Otpravnik poslova Australije u Republici Hrvatskoj Andrea Biggi, koji je i sam talijanskog podrijetla, zahvalio se na dobrodošlici te je ustvrdio kako je dvojezičnost u Istri i njezina nadaleko poznata tolerancija i multikulturalnost, pozitivan primjer poticanja različitosti u društvu. Ukratko je predstavio i „Free trade agreement“ (Sporazum o slobodnom protoku robe) između Australije i Europske Unije, a kojemu je cilj otvaranje brojnih novih poslovnih mogućnosti za tvrtke te rušenje barijera.
 
Zamjenica Močenić pozdravila je otpravnika poslovna Australije u ime gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića i u svoje osobno ime, te je istaknula kako mnogi domaći glumci i umjetnici sve češće posjećuju hrvatske klubove u Australiji čime se održava međusobna povezanost.

Predstavnica HGK-Županijska komora Pula Ticiana Trošt Kožljan spomenula je kako u Istri trenutno registrirano više od 11,000 tvrtki, među kojima su najvažniji vanjskotrgovinski partneri za uvoz i izvoz Italija, Slovenija i Njemačka, a zabilježen je i značajan rast upravo iz Australije. 
 

Galerija fotografija