Održano predavanje “Solarne elektrane: znanjem do posla u energetskoj tranziciji”

Održano predavanje “Solarne elektrane: znanjem do posla u energetskoj tranziciji”

U Udruženju obrtnika Pula jučer je održana besplatno informativno predavanje “Solarne elektrane: znanjem do posla u energetskoj tranziciji” o zanimanju instalatera solarnih elektrana, a kojeg su organizirale Istarska županija, Zelene energetska zadruga (ZEZ) i Istarska regionalna energetska agencija - IRENA.  

Potreba za energetskom sigurnosti i većom otpornosti na društvene krize, poput energetske krize, ali i klimatske krize, u Europskoj uniji pokreće sve veći interes i ulaganja u obnovljive izvore energije. Time veliku priliku dobiva sve ekonomičnija i dostupnija solarna energija, koja u Hrvatskoj ima značajan potencijal.

Predavanje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge, a moglo se saznati sve o zanimanju instalatera solarnih elektrana, odnosno kako funkcioniraju solarne elektrane za obiteljske kuće i kako izgleda tehničko-administrativni proces realizacije solarnih elektrana. Također, bilo je govora o trenutnim zakonskim uvjetima za realizaciju solarnih elektrana u Hrvatskoj, ali i očekivanjima i potrebama  za podrškom potencijalnim korisnicima solarnih elektrana. Zainteresirani su saznali o ključnim dionicima na tržištu solarne energije u Hrvatskoj te aktualnim prilikama za usavršavanje, certificiranje i podršku u obavljanju posla instalatera solarnih elektrana. Posebni gosti predavači iz HEP Proizvodnje su dodatno predstavili temu korištenja solarnih elektrana za proizvodnju zelenog vodika.

Program je razvijen u suradnji s brojnim partnerima, uključujući instalatere i projektante solarnih elektrana, kako bi se pružilo sveobuhvatno znanje o energetskoj tranziciji kroz solar te osiguralo znanje za savjetovanje građana koji planiraju svoju investiciju.

Spomenimo da se ovaj događaj održao u sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, koji se bavi povećanjem kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Osim ovog predavanja za širu javnost, u sklopu projekta i uz podršku Google.org, jučer je u Srednjoj školi Mate Blažine Labin održano i  predavanje o zanimanju instalatera solarnih elektrana za srednjoškolce s područja Istarske županije.

Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa “Energija i klimatske promjene” u iznosu 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava.

Galerija fotografija