Veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Zamjenica župana Jessica Acquavita i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić upriličile su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za veleposlanika Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ursa Hammera i počasnu konzulicu Švicarske Konfederacije za Istarsku i Primorsko-goransku županiju Draženku Moll. 

Veleposlaniku je to bio nastupni posjet Istarskoj županiji, budući da je na dužnost stupio u rujnu prošle godine, a kako je istaknuo, puno je čuo o bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, kao i ljepotama Istre te se radovao dolasku. Dodao je da mu je cilj tijekom svog mandata čim više upoznati Hrvatsku.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, zamjenica župana predstavila je Istru i njezine posebnosti, poput dvojezičnosti po čemu smo jedinstveni u državi. Osvrnula se i na razvojne projekte Županije te smjer budućeg razvoja, a koji se temelji na održivosti, zelenim politikama i energetskoj samoodrživosti. Kao primjer sjajnog projekta, počasna konzulica Moll je spomenula županijski program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj, jedinstven regionalni ekološki certifikat za privatan smještaj.

Govoreći o gospodarstvu, zamjenica Acquavita kazala je da je naša regija najpoznatija po turizmu, međutim imamo razvijenu i jaku prerađivačku industriju, na što se nadovezao veleposlanik podsjetivši da je Holcim švicarska tvrtka, čije je sjedište upravo u Istri. 

Zamjenica Močenić je predstavila Pulu kao grad duge povijesti, koji se ponosi sa svojom multikulturalnošću, a okosnica razvoja mu je turizam. Osvrnula se na zelene projekte koji se provode, a usmjereni su na prilagodbu klimatskim promjenama. 

Također, bilo je govora o brojnim kulturnim manifestacija koji se održavaju diljem Istre, ali i o enogastronomiji po čemu smo nadaleko poznati. Veleposlanika je zanimalo i o viskom školstvu u Istri te su mu predstavljeni Sveučilište J. Dobrile u Puli i Istarsko veleučilište.  

Nj. E. Urs Hammer osvrnuo se na Švicarski program pomoći koji je usmjeren na aktivnosti koje doprinose ekonomskoj i socijalnoj koheziji u Hrvatskoj, a kako je najavio dio sredstva u nadolazećem razdoblju bit će namijenjen za sustav palijativne skrbi.  
 

Galerija fotografija