Odbor za turizam njemačkog Bundestaga posjetio Istarsku županiju

Odbor za turizam njemačkog Bundestaga posjetio Istarsku županiju

Delegacija Odbora za turizam njemačkog Bundestaga, koja trenutno boravi u Istri, danas je posjetila sjedište Istarske županije, u Puli. Na prijemu su ih dočekali istarski župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, te pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što vas danas imamo prilike ugostiti i poželjeti vam dobrodošlicu u našu Istru. Vjerujem kako znate da je Istra jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija. Možda po pitanju stanovnika nismo toliko veliki, ali smo po pitanju razvijenosti i gospodarstva jedna od predvodnica u Republici Hrvatskoj. Želio bih iskoristiti priliku i da se zahvalim Saveznoj Republici Njemačkoj na svoj potpori koju ste pružali i koju pružate od našega osamostaljenja pa sve do naših europskih integracija. Danas smo dio zajedničke europske obitelji u punom smislu te riječi, koja je upotpunjena ulaskom Hrvatske u područje Schengena i u Eurozonu ove godine. Kao Istarska županija oduvijek smo se osjećali dijelom europske obitelji, pa smo tako još 1994. prvi pristupili Skupštini europskih regija i oduvijek smo se snažno zalagali za europsku integraciju Republike Hrvatske. Danas smo ponosni na našu povijest, tradiciju, na to što smo sedam godina za redom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu, na naše prirodne ljepote i na autentičnost naše regije, koja s obzirom na svoju veličinu mora težiti izvrsnosti“, poručio je župan Miletić i kazao kako istarski turizam danas čini trećinu hrvatskog turizma, odnosno gotovo 7 % ukupnog BDP-a Republike Hrvatske, dok su najvažniji udio u njemu upravo gosti iz Njemačke koji su prošle godine uz 1,3 milijuna dolazaka ostvarili gotovo 11 milijuna noćenja na području Istre.

Predsjednica Odbora za turizam njemačkog Bundestaga Jana Schimke, izrazila je zahvalnost na prijemu, te je istaknula kako je cijela delegacija oduševljena ljepotama Istre, koje ih podsjećaju na opuštajući godišnji odmor i unose osmijeh na lica svih posjetitelja. „Oduševljeni smo kvalitetom maslinovog ulja i povezanošću lokalnih proizvođača koji proizvode kvalitetne proizvode i hotelskih lanaca, gdje se ti proizvodi nude posjetiteljima“, kazala je.

U nastavku prijema direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević predstavio je njemačkom Odboru za turizam Županijski Master plan turizma te strategiju dosadašnjeg razvoja. Osvrnuo se i na razvoj cjelogodišnjeg turizma, promociju do tada manje posjećenih mjesta u unutrašnjosti putem razvoja vinskih i maslinarskih ruta, obnove kuća i poticanja lokalne gastronomije i malih proizvođača. Rezultat je bio i povećanje vrijednosti nekretnina i zemljišta, ali i snažan dolazak, odnosno ostanak mladih obitelji u ruralnom području.

Na kraju prijema župan Miletić naglasio je kako Istarska županija aktivno razmišlja o Europskom zelenom planu, konverziji proizvodnje električne energije iz fosilnih izvora energije u obnovljive izvore, što predstava trenutno najveći izazov.

„Moramo se preorijentirati na proizvodnju električne energije iz energije sunca, stoga nam je cilj izgradnja fotonaponskih solarnih panela na više lokacija na području Istarske županije, ukupne instalirane snage od cca 400 MW, zatim i 150 MW snage iz kapaciteta vjetra na moru. Također, istaknuta je potreba za razvojem baterijskog sustava, koji će podržati takvu proizvodnju, kao i daljnji razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila te proizvodnja zelenog vodika, s obzirom na to da je Istra autodestinacija i da je iznimno važno osigurati dostupnu infrastrukturu za punjenje električnih automobila“, zaključio je župan.

Na prijemu su sudjelovali i veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Christian Hellbach te zastupnici iz svih političkih stranaka iz Bundestaga, Rita Hagl-Kehl, Anja Karliczek, Michael Donth, Stefan Schmidt, Reginald Hanke, Mike Moncsek, Thomas Lutze i Anja Lohmann.

       

Galerija fotografija